Novi zahtjev
185

Borci traže od Vlade FBiH da im preusmjeri 20 miliona KM namijenjenih državnim službenicima

Piše: Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Savez boraca Federacije Bosne i Hercegovine zatražio je od Vlade FBiH da borcima preusmjeri 20 miliona KM putem Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH. Riječ je o sredstvima namijenjenim pravomoćnim presudama iz radnopravnih statusa državnih službenika i namještenika. Borci su predstavnicima vlasti poručili da s državnim službenicima i namještenicima potpišu vansudske nagodbe.

U dopisu koji potpisuje predsjednik Saveza boraca FBiH Sabahudin Ramić, a koji je upućen predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću i svim federalnim ministrima, navedeno je kako se borci obraćaju predstavnicima vlasti u skladu sa zaključkom Radne grupe za usklađivanje Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

"Kada je u toku postupak pravnih radnji i finansijskih obaveza Vlade FBiH prema Sindikatu državnih službenika i namještenika u smislu postupanja po pravomoćnim i izvršnim presudama iz radnopravnog statusa istih, a postoji mogućnost vansudske nagodbe s tužiteljima, s tim u vezi otvara se mogućnost za implementaciju blizu 20 miliona KM koja bi preostala po potpisivanju pomenutih vansudskih nagodbi", piše u dopisu.

Borci dalje navode kako se obraćaju predstavnicima vlasti sa ciljem da se 20 miliona KM preusmjeri borcima putem Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH i time omoguće s jedne strane uvažavanje zaključka Radne grupe za usklađivanje Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a direktno i primjenu Zakona o pravima demobilisanih boraca.

"Nadajući se da ćete uvažiti našu urgenciju i konačno omogućiti najbrojnijem dijelu branilaca da u skladu sa zakonom konačno ostvaraju zagarantovana prava", navodi se u dopsiu.