Ne odustaju
872

Borci nakon blokada poručuju: U narednom periodu sve snage usmjerit ćemo na SDA, HDZ i SBB

Piše: A. Z.
Okupljeni borci koji su blokirali prevoj Ivan Sedlo (Foto: H. M./Klix.ba)
Okupljeni borci koji su blokirali prevoj Ivan Sedlo (Foto: H. M./Klix.ba)
Deblokirane su sve saobraćajnice u FBiH koje su demobilisani borci blokirali u srijedu ujutro osim raskrsnice magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše i petlje Šićki Brod u Tuzli. Vlado Marušić iz Udruženja zaboravljeni branitelji ZHK nam je kazao da su borci identificirali krivca za situaciju u kojoj se nalaze, te da će u narednom periodu sve snage preusmjeriti na sjedišta stranaka SDA, HDZ i SBB.

"Ljudi su negodovali zbog blokada, ali mi nismo drage volje cijelu noć bili na snijegu. Na to nas je natjerala zakonodavna vlast u FBiH i Edin Mušić (predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH op.a.). Pokazali smo intoleranciju braniteljske populacije koja je sistemski ignorisana 23 godine. Glavni krivac za stanje boračke populacije, odlazak mladih i nezaposlenost je SDA, djelimično HDZ i SBB. Vidjeli smo sinoć na konferenciji za medije, sve SDA kadar. Pokazali su da se pitaju za sve u FBiH", kazao nam je Marušić.

Poručuje da su borci uvijek spremni za proteste i da neće nikoga štedjeti, te da će u toku dana sve pripadnike boračke populacije pozvati da se fokusiraju na sjedišta stranaka koje smatraju glavnim krivicima.

"Sugerisat ću isto i ARBiH, neka dobro razmisle ko ih je natjerao na cestu. Ako me uvjere u suprotno, odmah ću napustiti ovu borbu. Lažu da su naši zahtjevi nerealni, mi smo samo tražili da se sjednica zakaže pa da vidimo do čega ćemo doći, mi ništa ne bismo uvjetovali. Imamo sve argumente da su naši zahtjevi realni, ali uvjet je da se napravi registar branitelja i da se iz njega izbace lažnjaci", rekao je Marušić.

Podsjećamo, borci traže registar boraca po jedinicama, ukidanje finansiranja boračkih organizacija i borački dodatak za sve demobilisane borce do 64 posto. Tokom njihovog protesta bilo je prekinuto odvijanje saobraćaja na planinskom prevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic), na petlji Blatuša u Zenici i na Vogošćanskoj petlji u Sarajevu. Saobraćajnice su deblokirane nakon intervencije policije, ali dogovor o deblokadi postignut je bez upotrebe sile.

Blokirana petlja Šićki Brod
Blokirana petlja Šićki Brod

Blokada tuzlanske petlje traje već 24 sata, a izrevoltirani poručuju da se neće povući dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Kako javlja reporter Klix.ba s Šićkog Broda, okupljeni onemogućavaju rad novinarskim ekipama, uz prijetnje da će razbiti kamere i fotoaparate.

Također, policija MUP-a ZDK i dalje razgovara s borcima u mjestu Karuše s ciljem postizanja dogovora o deblokadi dionice magistralnog puta M-17 i M-4.