Čekaju ishod sjednice
237

FOTO / Borci ispred Parlamenta FBiH traže pravo na penziju

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pred zgradom Parlamenta FBiH od jutros protestuje oko 1.500 boraca, a pored njih na protestu je i veliki broj predstavnika Udruženja za zaštitu žiranata koji očekuju da Predstavnički dom na današnjoj sjednici usvoji Prijedlog zakona o zaštiti žiranata u FBiH.

Predsjednica Udruženja za zaštitu žiranata Kantona Sarajevo Dženana Hadžimahmutović kazala je da oni očekuju da ovim zakonom bude propisano da banke prvenstveno traže potraživanja od dužnika a nikako od žiranata, te da zakon bude primjenjivan retroaktivno kako bi prestala agonija ovih ljudi koja traje tri godine.

Po njenim riječima u BiH trenutno ima oko 200.000 prevarenih žiranata i oko 20.000 zabilježbi na njihovu imovinu i u slučaju da banke pokrenu proces naplate na ulici bi se moglo naći oko 80.000 ljudi.

Stavovi predlagača federalnog zakona o zaštiti žiranata u Federaciji Bosne i Hercegovine i bankarskog sektora podijeljeni su u pogledu mogućih efekata tog zakonskog teksta.

Iz bankarskog sektora, pak, tvrde da je broj prevarenih žiranata, koji navode građanska udruženja, veoma diskutabilan i da se ne slaže sa statistikom Agencije za bankarstvo prema kojoj je broj takozvanih loših kredita, koje vraćaju žiranti, samo 0,4 posto u odnosu na ukupan broj kredita ugovorenih i sa žirantom.

Iz Udruženja banaka navode i da bi tražena retroaktivna primjena najavljenog zakona izazvala pravi haos u kreditnom, odnosno finansijskom poslovanju, kao i da bi njegova primjena dovela do većih troškova kredita.

Razlog protesta boraca je što se sa dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma želi skinuti Prijedlog zakona o dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnim uslovima.

I borci i žiranti će čekati ishod današnje sjednice i ostat će pred zgradom federalnog Parlamenta.

Borci tvrde da bez obrzira na to što zahtijeva MMF od Federacije da se usvoji cjelovit zakon o penzionisanju za sve kategorije oni ne pristaju na taj zahtjev.