BiH
339

Borci dali ministru Bukvareviću rok od tri dana za predaju rezolucije

Piše: E. M.
Sa današnje konferencije Savjeta boraca ZDK (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Sa današnje konferencije Savjeta boraca ZDK (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Savjet branitelja Zeničko-dobojskog kantona danas je u svojim prostorijama održao konferenciju za novinare te poručili da su ministru za boračka pitanja Federacije Bosne i Hercegovine Salki Bukvareviću ultimativno uručili rezoluciju sa tri dana roka predaje u Parlament FBiH.

Rezolucija sadrži sedam zahtjeva jedinstvenih na području FBiH, a predali su ih borci čije je povjerenje izigrano, poručili su.

"Slatko su nam pričali nakon proteklih sjednica, ali sve ono što su uradili je suprotno od toga. Ministar Bukvarević i dalje gura svoj zakon o demobilisanim borcima koji na terenu kažu da im ne treba jer ljudi ne vjeruju da će doživjeti 60 godina koliko trebaju imati da bi dobili naknade. Mi tražimo ono što je časno i pošteno, a ultimatum je tri dana", kazao je predstavnik Savjeta branitelja ZDK Samir Zukić.

Rok Bukvareviću za upućivanje rezolucije u Parlament FBiH je tri dana, nakon čega borci "ne garantuju mir u državi".

"Ovo je važno jer smo sve dosadašnje proteste držali smo pod kontrolom. Ako ministar ne ispoštuje naš zahtjev u srijedu, mi se ograđujemo od mogućih događaja i socijalnih nemira u FBiH i svu odgovornost za eventualna dešavanja snosit će Ministarstvo za boračka pitanja", dodao je Zukić.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Još je rečeno kako su neki prijedlozi za ispunjenje njihovih zahtjeva spušteni na nivo kantona, ali da nikada nisu uspjeli razgovarati sa ministrom za boračka pitanja ZDK, zbog čega smatraju da bi na tom mjestu trebao biti borac, a ne neko ko je "imao 15-ak godina kada je bio rat u Bosni i Hercegovini".

Potpisivanje peticije kojom se traži implementacija tačaka iz Službenog lista iz 2014. godine i pokretanje pitanja boračkog dodatka u Zeničko-dobojskom kantonu traje već sedam dana, a od danas će biti pokrenuto i u drugim kantonima.