BiH
1.3k

Vlast i borci postigli dogovor: Borački dodatak za sve koji navrše 60 godina a nemaju primanja

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama Vlade FBiH danas je održan sastanak predstavnika koordinacije boračkih udruženja demobilisanih boraca Armije BiH i HVO-a sa svim kantonalnim ministrima za pitanja boraca i Salkom Bukvarevićem, federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Dogovoreno je da se što prije uputi u parlamentarnu proceduru novi zakon o pravima boraca, koji će garantovati jednaka prava svima, a borački dodatak će se isplaćivati nakon navršenih 60 godina.

Nakon sastanka prije svega zadovoljni su bili predstavnici boračkih udruženja, jer su prvi put tretirani kako i zaslužuju. Istakao je to Nermin Bise, predstavnik Savjeta branilaca.

"Konačno smo dobili tretman kakav smo i zaslužili. Rezolucija koju smo mi istakli i tražili da se usvoji, počela se ostvarivati, a to potvrđuju današnji zaključci", kazao je Biso.

Ministar u Vladi Kantona Sarajevo za pitanja boraca Muharem Fišo naglasio je da je neophodno istrajati na inicijativi usaglašavanja jedinstvenog registra boraca, ali da prije toga mora doći do revizije spiskova dobitnika boračkih dodataka, na kojima se nalazi oko 200.000 ljudi.

Ipak, glavna tema sastanka bio je status demobilisanih boraca jer od kako je zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica 2010. godine stavljen van snage, demobilisani borci nemaju zakona koji bi ih zaštitio.

"Borci su prvo ukazali na potrebu izrade registra boraca. Zato će ministarstvo za pitanja boraca FBiH uputiti u parlamentarnu proceduru odluku koja će konačno regulisati izradu jedinstvenog registra boraca", kazao je ministar Bukvarević.

Resorno ministarstvo će u narednih deset dana uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca te zakon o boračkim udruženjima prema kantonalnim skupštinama. Tako se u narednih 30 dana sve kantonalne skupštine moraju izjasniti o prednacrtu zakona o boračkim udruženjima

"U novom zakonu o pravima boraca i članova njihovih porodica bit će usaglašeno pravo na zdravstvenu zaštitu svih boraca i članova njihovih porodica bez obzira da li mu je poslodavac uplaćivao doprinose ili ne. Borci koji dožive 60 godina, a nemaju nikakvih drugih primanja, imat će pravo na novčano primanje od 25 posto od prosječne plate u FBiH, zatim pravo na dokup staža za sve one kojima fali do pet godina na penzionisanje. Osim toga novim zakonom bit će definisano da su i pripadnici MUP-a tokom rata bili dio oružanih snaga Armije BiH", zaključio je Bukvarević.

Ukoliko se ispune danas usaglašeni zaključci boračka udruženja više neće protestvovati i za svoja prava se boriti na ulici. Okvirni rok za danas definisane zaključke je 60 dana.