{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borbom protiv korupcije osigurati veći broj radnih mjesta

F
20.9.2012. u 14:27
0
0
Borbom protiv korupcije osigurati veći broj radnih mjesta
0
Borbom protiv korupcije osigurati veći broj radnih mjesta
Danas je u Mostaru održana završna konferencija projekta "Manje korupcije - više radnih mjesta", na kojoj su predstavljeni rezultati projekta, negativni aspekti korupcije u poslovnom sektoru u BiH, mjere za sprječavanje korupcije te značaj i uloga medija i organizacija civilnog društva u stvaranju odgovornije vlasti.
Konferenciju su organizirali implementatori projekta - Nezavisni biro za razvoj (NBR) iz Gradačca, Udruženje za posao i poduzetništo LiNK iz Mostara i Centar za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća. Ukupna je vrijednost projekta 120 000 eura, od čega je Evropska unija osigurala 87,5 posto kroz Instrument za pretpristupnu pomoć a aplikant i partneri su osigurali preostala sredstva.

U izjavi za medije izvršni direktor NBR-a Enver Sarvan kazao je kako se spomenutim projektom htjela izvršiti jedna opsežna analiza iz koje su proistekli zaključci i preporuke pomoću kojih se vrlo uspješno može boriti protiv korupcije i pomoću koji se može odrediti u kojem pravcu treba ići kako bi se došlo do što većeg broja radnih mjesta.

Po njegovim riječima, jedan od zaključaka projekta govori kako nema ravnoteže između strateških planova programa i projekta i onog što se zove 'proračunska sredstva' koja se daju ne na osnovi planskih dokumenata, nego se daju 'okoprilike'.

"Nisu utvrđeni prioriteti i u tom se pogledu onda nije selektivno potvrdilo kome treba dati i kako. U isto vrijeme utvrdili smo da ministarstva i organi koji distribuiraju novac to ne rade pravno i transparentno i tu uloga političkih partija i biznis lobija jako dolazi do izražaja. Važno je naglasiti kako nema praćenja isplativnosti u ulaganja, nema povratnih informacija oko potrošnje novčanih sredstava, a riječ je o proračusnskim sredstvima koja su izdvojena kod ministarstava i koja su namijenjena za razvoj biznisa", kazao je Sarvan.

Po njegovim riječima, 47 maraka izgubi se u jednoj sekundi, što iznosi oko milijardu i 400 miliona maraka godišnje. Ako se preračuna da jedno radno mjesto u BiH košta od 30 do 50 hiljada maraka, onda se godišnje gubi 30 do 50 hiljada radnih mjesta. Da se spomenuti iznos novca ulagao u poduzetništvo do spomenutih rezultata ne bi ni došlo.

Govoreći o postotku korupcije u BiH moderator projekta Elmedin Muratbegović kazao je kako je nemoguće izmjeriti na teritoriju BiH sve ono što se u međunarodnom pravu danas smatra korupcijom, ali kako se po podacima do kojih dolaze istraživači može zaključiti da je korupcija najviše prisutna u projektima poticaja.

Govoreći o projektu "Manje korupcije više radnih mjesta" predsjednik Udruženja LiNK Tomisav Majić kazao je kao je izvršena analiza unutar poduzetničkog sektora i analiza poduzetničkog sektora s institucijama kako bi se doznalo koji se načini i oblici korupcije javljaju u tome segmentu.

"Jasno su se ukazali putovi korupcijskog djelovanja u institucijama i oko institucija i u odnosima poduzetnika s institucijama. Država bi trebala počet primjenjivati određene prijedloge iz naše analize i unijeti ih u zakonsku regulativnu. Odnosno aktivno se početi baviti protiv korupcije", kazao je Majić.

Govoreći o prijedlozima izvršene analize Majić je pojasnio kako su oni ponajprije vezani za zakonske okvire. Po njegovim riječima, u svakom zakonu praktično se ostavlja prostor za korupcijske aktivnosti.

"Zakoni moraju biti kratki i jasni i važiti za sve. Ako se u zakonskim prijedlozima, primjerice u prijedlozima o poticajima dozvoljava šarolikost i da svaki državni službenik na svoj način prezentira te odredbe zakona, automatski se dozvoljava jako širok dijapazon korupcijskog djelovanja. Zakoni moraju biti jasni i konkretni i važiti za sve", kazao je Majić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: