BiH
258

Borba za opstanak Vilsonovog šetališta: Stabla stara više od 110 godina ugrožavaju ljude

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Najpopularnije šetalište u Sarajevu Vilsonovo šetalište uz rijeku Miljacku sadrži stabla kestena i lipe zasađena još u vrijeme austrougarske vladavine. Vremenski uvjeti ostavili su traga i stabla su, iako se to golim okome vidi, oštećena. Općina Novo Sarajevo organizovala je okrugli sto povodom 110. godišnjice sadnje lipa u ovom šetalištu.

Cilj okruglog stola "Vilsonovo šetalište - ostavština za budućnost" bio je da se predstave rezultati elaborata koji su radili stručnjaci iz KJKP Park, a koji pokazuju stvarno stanje u kojem se stabla nalaze. Općina Novo Sarajevo je u saradnji s KJKP Prak zamijenila nekoliko stabala novim, no bilo je potrebno uraditi detaljnu analizu kako u pitanje ne bi došla sigurnost građana koji koriste ovaj dio Sarajeva za relaksaciju.

"Suočeni s problemom koji je evidentiran prije 3-4 godine, kada je jedno stablo na Dolac Malti palo samo od sebe, a na nekoliko dana prije toga ga je KJKP Rad tretirao, pozvali smo nadležne ljude da vidimo kako se takvo nešto može desiti i šta uraditi da se ne ponovi. Oni su vizuelno tretirali stablo i nije bilo naznake da će se to desiti. To su stvari koje mogu ugroziti živote ljudi. Tražili smo bolje metode i stručnjaci KJKP Park su izabrali uređaj rezistograf koji smo im nabavili kako bi kvalitetnije pratili stanje stabala u Vilsonovom šetalištu, ali i na drugim mjestima u KS", rekao je Koldžo.

Uz obuku i odgovarajući softver, stručnjaci ovog preduzeća radili su tri godine kako bi utvrdili pravo stanje stabala. Do sada je Općina Novo Sarajevo zamijenila blizu 60 stabala, ali planiraju nastaviti borbu za svako stablo.

"Stabla su stara više od 110 godina. Njihov životni vijek je nekoliko stotina godina u prirodi, najstarija lipa na svijetu ima 700 godina, ali u gradskoj sredini njihov životni vijek je oko 150 godina. Imali smo stara stabla s velikim granama koja mogu pasti. U finalnom istraživanju došlo se do zaključka da se 60 stabala treba ukloniti jer su rizična, a na 80 stabala je uočena prisutnost grane koja može pasti i izazvati materijalnu štetu ili ne daj Bože povredu građana", rekao je dr. sci. Mersad Omanović, diplomirani inžinjer hortikulture.

Istaknuto je kako je Vilsonovo šetalište spomenik prirode i da breme njegovog održavanja ne može nositi samo Općina Novo Sarajevo. Danas će biti usvojen akcioni plan s kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim mjerama kako bi se stabla zaštitila te počeo uzgoj novih stabala. Sve s ciljem da Vilsonovo šetalište sačuvamo i za buduće generacije.