Usvojen sporni zakon
52

Borba za državno poljoprivredno zemljište u Odžaku: Kojoj stranoj firmi pogoduju posavski političari?

A. K.
Jedna od državnih poljoprivrednih parcela u Odžaku (Foto: Klix.ba)
Jedna od državnih poljoprivrednih parcela u Odžaku (Foto: Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Posavskog kantona usvojili su novi zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu, što je naišlo na negodovanje poljoprivrednika, pojedinih političara, ali i lokalne administracije Odžaka.

Osim da je neustavan, za zakon se kaže i da je njegov tekst u suprotnosti principima lokalne samouprave te da pogoduje jednoj inozemnoj firmi, dok na koljena baca bh. agronome.

Naime, za novi Zakon o gospodarenju državnim poljoprivrednim zemljištem Posavskog kantona glasali su zastupnici iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), HDZ-a 1990, Socijaldemokratske partije (SDP) te Pokreta demokratske akcije (PDA).

"Vjerujem da će donošenjem ovoga zakona svi biti podjednako nezdovoljni, ali i zadovoljni. Ali, najvažnije je da će zemljište napokon biti obrađivano", kazao je nakon sjednice Blaž Župarić, predsjednik Skupštine Posavskog kantona iz HDZ-a.

Derogiranje ovlasti Općinskog vijeća i suprotnosti s ostalim zakonima

No, njegovo mišljenje ne dijele poljoprivrednici, kao ni načelnica Općine Odžak Nada Ćulap, čije su stranačke kolege i usvojile zakon u Skupštini Posavskog kantona. Ona u razgovoru za Klix.ba kaže da zakon nije dobar jer je prvenstveno derogirao ovlasti koje ima Općinsko vijeće.

"Općinsko vijeće je dobilo ulogu jedne tehničke osobe koja treba samo da objavi javni poziv u kojem je definirano koliko se bodova daje te koji su kriteriji za dodjelu. Ali, mi znamo da postoji Zakon o principima lokalne samouprave FBiH, Zakon o lokalnoj samoupravi Posavskog kantona, evropska povelja te federalni Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Upravo usvojeni zakon je u suprotnosti sa svima njima", kazala nam je Ćulap.

Ona ističe da svaki od navedena tri zakona, koja su u suprotnosti sa posljednjim usvojenim u skupštini, kazuju da lokalna samouprava ima pravo da za javna dobra i prirodna bogatstva koja se nalaze na njenom području, posredstvom Općinskog vijeća odlučuje po kojim kriterijima, na koji vremenski period i po kojim cijenama se ona mogu obraditi.

"Ukoliko sada ne dignemo glas te ukoliko zakon zaživi, on će oduzeti hljeb porodicama koje od poljoprivrede žive. Mi smo imali više od 60 prijava na javne pozive koji su nama poništeni i sada pod ovim uvjetima, onaj ko je prije obrađivao zemlju, dok je živ i dok želi tu zemlju može zadržati po cijeni koja je ograničena", navodi Ćulap.

Prema novim uslovima, kako kaže naša sagovornica, zemlja se dalje u bescijenje, a uz to se onemogućava pravo javljanja za zakup zemljišta domaćim poljoprivrednicima koji su u posljednje vrijeme stasali, imaju mehanizaciju i sposobnost obrađivanja površina.

"Oni se mogu javiti, ali po ovom zakonu, nemaju nikakvu šansu da dobiju zemlju. Praktično smo im poručili da pakuju kofere i odlaze trbuhom za kruhom", naglašava načelnica Odžaka.

Nakon sjednice medijima se obratio i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona Mato Brkić iz HDZ-a, koji je lokalne poljoprivrednike koji negoduju nazvao "uzgajivačima podsticaja".

"Ja znam da među tim demonstrantima ima uglednih poljoprivrednih proizvođača, ali su oni u manjini. Ovi što u zadnje dvije ili tri godine protestuju protiv Vlade Posavskog kantona pretežno su oni koji uzgajaju podsticaje", kazao je Brkić.

Poziv na provjeru ustavnosti zakona

Državno poljoprivrdno zemljište na području Odžaka nekoliko godina je neobrađeno, a riječ je o 1.600 hektara. Lokalni poljoprivrednici, ali i dio političkih dužnosnika smatraju da kantonalna vlast radi protiv domaćih ljudi, a u korist jedne inozemne firme.

"Pozivamo federalnog premijera Nermina Nikšića da preispita ustavnost ovoga zakona. Naime, on ne pogoduje domaćem poljoprivrednom proizvođaču, a nije ni u skladu sa Ustavom FBiH. Mi smo i protiv jednog amandmana koji je represivan prema domaćim proizvođačima koji su zaorali oranice", smatra predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini Posavskog kantona Anes Osmanović.

Kada su u pitanju poljoprivrednici koji su zaorali oranice, riječ je o osobama koje su u znak protesta prije nekoliko dana ušli u parcele državnog poljoprivrednog zemljišta na području Odžaka te počeli s obradom parcela.