BiH
375

Borba protiv maloljetničke delikvencije: U školama KS bit će zaposleni pedagozi, psiholozi...

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada KS donijela je odluku na 58. sjednici da uposli pedagoge, psihologe i socijalne radnike u javnim ustanovama koji će raditi s djecom u cilju sprečavanja maloljetničke delikvencije.

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2016. godini Vlada KS je usvojila Listu aplikanata – poslodavaca koji su ispunili uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja "100+" po Javnom pozivu od 06.06. i 07.06.2016. godine.

Javna ustanova Služba za zapošljavanje KS raspisala je 06.06. i 07.06.2016. godine Javni poziv za javne ustanove iz oblasti rada i socijalne politike, osnovne i srednje škole u KS da se prijave za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja "100+". Uvidom u prispjele aplikacije, konstatovano je da uslove iz Javnog poziva ispunjava 61 poslodavac koji traži da uposli 157 osoba.

"Kroz ovaj Program biće uposleni visokoobrazovani i stručni kadrovi (diplomirani socijalni radnici, diplomirani pedagozi, diplomirani psiholozi i diplomirani pedagozi-psiholozi) u javne ustanove iz oblasti rada i socijalne politike, u osnovne i srednje škole, a koji imaju najmanje 12 mjeseci radnog iskustva u struci, kao preventivno djelovanje i sprečavanje maloljetničke delikvencije. Nezaposlene osobe moraju biti prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objavljivanja poziva.

Planirana sredstva za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja "100+" , iznose 999.600 KM. Služba će poslodavcima koji su obuhvaćeni ovim Programom i koji potpišu ugovor o radu sa osobom iz ciljne skupine, te izvrše njihovu prijavu na penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje u skladu sa Zakonom o radu, u periodu od 12 mjeseci, refundirati sredstva u visini od 833 KM po novouposlenoj osobi i to: 600 KM mjesečno za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa, 180 KM na ime toplog obroka i 53 KM za troškove prevoza", navodi se u saopćenju.