Održan sastanak u Tuzli
130

Boračke porodice i invalidi godinama čekaju povećanje naknada, hoće li im vlast udovoljiti?

A. K.
Detalj sa sastanka u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj sa sastanka u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Boračke porodice, ratni vojni invalidi i dobitnici najviših ratnih priznanja godinama čekaju povećanje naknada, što će im omogućiti donošenje izmjena zakona na federalnom nivou.

Pripadnici svih boračkih kategorija iz Tuzlanskog kantona održali su sastanak s federalnim zastupnicima koji dolaze s područja ove regije BiH.

S ciljem usaglašavanja stavova i principa vezano za izmjene i dopune Zakona o osnovnim i dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica FBiH, kao i Zakona o posebnim pravima dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH, predstavnici boračkih saveza održali su zajednički sastanak sa zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kao i delegatima u Federalnom domu naroda.

"Od 2010. godine ratni vojni invalidi i porodice šehida i poginulih boraca nisu tražili povećanje svojih naknada. Ušli smo prije dvije godine u izmjene i dopune zakona i na neki način radna grupa ih je dogovorila. Osnovica za obračun treba biti prosječna plata iz FBiH iz prethodne godine, a kada to sve saberemo, porodice šehida i ratnih vojnih invalida dobijaju povećanje u prosjeku od 50 KM", kaže Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK.

Fahrudin Hasanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Fahrudin Hasanović (Foto: A. K./Klix.ba)

U aktuelnom vremenskom periodu pripadnici boračkih udruženja smatraju da prepreka ne bi trebalo biti kada se govori o donošenju novih oblika zakonskih rješenja.

"Kada je riječ o 100-postotnim ranim vojnim invalidima koji koriste pomoć druge osobe, smatramo da naknade koje traže njima trebaju biti i omogućene. Biti prikovan za krevet i kolica te imati obavezu da neko o tebi mora brinuti 24 sata je izuzetno ozbiljno. Na razne stvari novac se troši u društvu, tako da on mora biti osiguran i za ovu ranjivu kategoriju", navodi Hasanović.

Dobitnici najvećih ratnih priznanja danas žive kao i ostali pripadnici boračkih kategorija, a njihova prava umanjena su za deset posto 2010. godine, donošenjem Federalnog zakona o uštedama.

U Tuzlanskom kantonu trenutno ima 396 dobitnika najvećeg ratnog priznanja – Zlatni ljiljan, a njihova mjesečna naknada iznosi 320,83 KM.

"U drugoj kategoriji mjesečna primanja su 160 KM, a u trećoj 64 KM. Povećanjima koja tražimo skupa s ostalim boračkim kategorijama naše stanje bi se u određenoj mjeri popravilo, shodno enormnim povećanjima cijena koja imamo", ističe Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK.

Edin Hadžimuhamedović (Foto: A. K./Klix.ba)
Edin Hadžimuhamedović (Foto: A. K./Klix.ba)

Parlamentarci iz Tuzlanskog kantona tokom sastanka su bili jedinstvenog stava da podržavaju izmjene zakona koje idu u cilju poboljšanja statusa boračkih kategorija.

"Naš dolazak na sastanak predstavlja podršku u nastojanjima izmjena zakona. Ali, mi se plašimo nesretnog Doma naroda koji postaje groblje dobrih zakona, tako da nisam siguran kako će to tamo proći. Ne želim ništa prejudicirati, a ovdje smo da napravimo najbolje rješenje i da ga podržimo", kaže Mirsad Čamdžić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH iz Naše stranke.

Mirsad Čamdžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirsad Čamdžić (Foto: A. K./Klix.ba)

Podrška ne izostaje ni iz Pokreta demokratske akcije (PDA), čiji su se predstavnici našli na sastanku u Tuzli.

"Mi ćemo pokušati ispraviti dio nepravde i ono što boračke kategorije traže, država bi trebala usmjeriti snage i osigurati novac u budžetu, kako bi bile zadovoljne u ostatku života", naglasio je Senad Alić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH iz PDA.

Senad Alić (Foto: A. K./Klix.ba)
Senad Alić (Foto: A. K./Klix.ba)

Ono što traže porodice šehida i poginulih boraca, invalidi i ostali heroji BiH, kako je zaključeno na sastanku, samo je jedna kap u moru, zbog čega se ne smije dozvoliti neusvajanje izmjena i dopuna zakona.