Sporna odluka Vlade
42

Boračke organizacije KS: Iznenađeni smo negativnim reakcijama zbog pomoći optuženim borcima RBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koordinacioni odbor boračkih organizacija KS saopćio je da je Vlada KS na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem, upravo na njihovu inicijativu planirala finansijska sredstva za pomoć optuženim pripadnicima oružanih snaga RBIH.

"Na tome smo im jako zahvalni i imaju našu punu podršku. Nadamo se da će ova sredstva doprinijeti potvrđivanju istine o časnoj borbi svih pripadnika Armije i MUP-a RBIH u odbrani od agresije na čelu sa našim proslavljenim komandantima", kaže se u saopćenju Koordinacionog odbora.

Također, oni su izrazili svoje veliko iznenađenje negativnim reakcijama, jednog dijela javnosti koje je izazvala ova informacija.

"Ovo se prije svega odnosi na komentar Ivane Marić, političke analitičarke, koja je za razliku od mnogih javno i transparentno izrekla svoj stav", napisali su iz Koordinacioni odbora.

Iz Koordinacionog odbora boračkih organizacija KS poručuju kako u BIH ne postoje tri strane (Bošnjačka, Hrvatska i Srpska).

"Time svjesno ili nesvjesno stajete na stranu raznih neprijatelja ove države koji bi vrlo rado da izjednače agresore i branioce ove zemlje. Također zaboravljate da su ovu zemlju, rame uz rame u redovima Armije i MUP-a RBIH, zajedno branili i Bošnjaci, Srbi, Hrvati i svi patriotski opredjeljeni Bosanci i Hercegovci.

Između ostalog, iz Koordinacionog odbora naglašavaju da apsolutno svako ko je počinio zločin treba za isti i odgovarati, ali da se ovdje radi "o optužbama istaknutih heroja ove zemlje, ne za izvršavanje ili čak ni naređivanje zločina, već za optužbe da su 'morali ili trebali znati' da se zločin desio'"

"Zaboravljate činjenicu da je ovaj narod (mislimo na sve patriote država BIH) preživio genocid, etničko čišćenje i sveukupno najstrašniji zločin u novijoj historiji čovječanstva i da je za takav zločin odgovarao veoma mali broj ljudi u odnosu na obim zločina. Poštovana Ivana, komentarišući presudu 'Hercegovačkoj šestorci', u više navrata ste izrazili vaše žaljenje što sud u Hagu nije ostvario svoj cilj i doprinio pomirenju - pa zar nije zadatak suda da utvrdi istinu, na osnovu činjenica izrekne presudu, a da se onda proces pomirenja gradi na istini. Također ste izrazili žaljenje što Hrvatska nije u samom postupku više uložila u odbranu optuženih nego što sada od zločinaca prave heroje. Oprostite nam, molimo Vas što mi i Vlada KS slušamo Vaše savjete i što ne želimo dozvoliti da se od naših heroja prave zločinci", stoji u saopćenju Koordinacionog odbora boračkih organizacija KS.