Najavljene tužbe
174

Boračka udruženja i privrednici ZDK: Blokada puteva nije ispravan način borbe za prava

Piše: E. M.
S blokade magistralnog puta u Karušama (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S blokade magistralnog puta u Karušama (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saopćenjima za javnost danas su se obratili privrednici općina Tešanj, Usora, Doboj-Jug i Maglaj te Koordinacija boračkih udruženja ZDK, koji su istakli da blokada puteva nije pravi način borbe demobilisanih boraca za ostvarenje prava.

Udruženje privrednika Tešnja, Usore, Doboj-Juga i Maglaja je u svom saopćenju za javnost izjavilo kako su nakon blokade magistralnog puta M-17 između Doboja i Karuša nastale određene štete po privredu te da ostvarivanje prava blokadom cesta blokira i privredu u ZDK.

"Pripadnici boračke populacije, koji smatraju da im nisu ostvarena zakonom predviđena prava, bi trebali tražiti svoja prava pred nadležnim institucijama, a ne na putnim komunikacijama. Zbog šteta koje trpi poslovna zajednica na ovim prostorima izričito insistiramo na deblokadi puteva u ZDK", stoji u saopćenju privrednika navedenih općina.

Dodali su kako će, ako ne budu izvršene deblokade, pokrenuti tužbu protiv nadležnih institucija koje su prema pozitivnim zakonskim procesima obavezne osigurati uvjete za normalno funkcionisanje privrednih subjekata koji uredno plaćaju poreze i druge dažbine državi.

Osim privrednika, istog stava su i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja ZDK koju čine: Jedinstvena organizacija boraca "Unija veterana" ZDK, Organizacija demobilisanih boraca 92-95 ZDK, Savez RVI ZDK, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja ZDK i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca ZDK.

Oni su u svom obraćanju javnosti istakli kako traže da se zakon o demobilisanim borcima što prije uputi na usvajanje u oba doma Parlamenta FBiH. 
 "Predlažemo da se sva pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite trebaju rješavati putem dijaloga, u institucijama općina, gradova, kantona, Federacije BiH i države te da svaki pripadnik boračke populacije treba, za ostvarivanje svojih prava, koristiti nadležne institucije BiH. Pozivamo demobilisane borce, naše saborce, da se zajedno s nama bore za prava boračke populacije i tražimo od Parlamenta FBiH da donese Zakon o boračkim udruženjima od posebnog značaja", stoji u obraćanju Koordinacije boračkih udruženja ZDK.

Dodaju da su svjesni da stanje nije dobro, ali da se ne rješava na trenutni način.

"Pomozite da zajedno artikulišemo najveće probleme. Žalosno je da je za vrijeme trajanja blokade, jednom našem saborcu, koji se nalazio u koloni, izgorio stambeni objekt. Zaustavljanjem privrednih tokova u FBiH ugrožava se funkcionisanje države, što je njenim neprijateljima prevashodan cilj, i ne treba im dozvoliti da za te interese koriste demobilisane borce. Ne treba dozvoliti ni da demobilisani borci budu iskorišteni za provođenje ciljeva nekih političkih partija koje su radile na ukidanju službi za boračko-invalidsku zaštitu koje su nadležne za implementaciju prava demobilisanih boraca", dodali su predstavnici Koordinacije boračkih udruženja ZDK.

Za kraj su naglasili kako daju punu podršku demobilisanim borcima te su ih zamolili da ne koriste loše metode, a pogotovo ne loše partnere u implementaciji zacrtanih ciljeva.