Kvalitetnija dijagnostika
4

Bolnica u Zenici dobila najsavremeniji MR uređaj u BiH

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Kantonalnoj bolnici Zenica danas je pušten u rad novi uređaj na magnetnu rezonancu koji je nadogradnjom postao najsavremeniji aparat takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je na današnjoj konferenciji kazao da su nadogradnjom postojećeg MR uređaja dobili najsavremeniji uređaj u BiH čime su zaokružili nabavku opreme za radiologiju, ali i osigurali kontinuitet i neprekidnost rada.

Rasim Skomorac (Foto: E. M./Klix.ba)
Rasim Skomorac (Foto: E. M./Klix.ba)

"Uradili smo nadogradnju našeg aparata koji je svojim karakteristikama zastario i izašao iz vremena servisne podrške. Kako bismo se pobrinuli za naše pacijente i uslugu magnetne rezonace dobili smo mogućnost nadogradnje uređaja koja je jeftinija od nabavke novog, ali u konačnici smo dobili najsavremeniji aparat takve vrste u BiH. Podigli smo kvalitet usluga, a najbitnija specifikacija jeste što je unaprijeđena neurodijagnostika koja je ujedno i najčešća i najzahtjevnija", kazao je Skomorac.

Dodao je kako će u narednom periodu biti održane edukacije usvajanja novih znanja u primjeni tehnologija kao što je ona koju koristi novi MR uređaj u Kantonalnoj bolnici Zenica. Skomorac je izjavio i da su u proteklom periodu opremajući odjel radiologije, uprkos koronavirusu, uspjeli nabaviti novi CT aparat na internom odjelu za dijagnostiku Covid pozitivnih pacijenata, digitalni mobilni rendgen također za Covid pozitivne pacijente, ali da će oni nakon pandemije biti u upotrebi za redovne procedure, kao i digitalni rendgen.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"U ustanovi imamo još samo jedan analogni aparat koji također ima opciju digitalizacije snimaka, ali s ovim sistemom, omogućeno je da svaka ambulanta porodične medicine može preko informacionog sistema vidjeti snimke pacijenata napravljenih u našoj ustanovi", dodao je Skomorac.

Istakao je da su potrebe bolnice velike, ali da se usaglašavaju prioriteti sukladno budžetu Vlade Zeničko-dobojskog kantona i sredstvima koja budu izdvojena za zdravstvene ustanove.

Alma Efendić (Foto: E. M./Klix.ba)
Alma Efendić (Foto: E. M./Klix.ba)

Načelnica Službe za radiologiju Alma Efendić je kazala da je nadogradnjom MR uređaja postigna veća senzitivnost uređaja za pregled i vizualizaciju patoloških procesa što će omogućiti kvalitetnije MR analize.

"Omogućeno je smanjenje gubitka signala koji dolazi od pacijenta tokom snimanja, a sve je to postignuto novim konverterima i optičkim prenosom signala. Povećan je i broj prijemnih kanala sa 8 na 48, a uvedeni su i novi protokoli u smislu AI tehnologije koja inžinjerima pomaže i omogućava lakši rad s aparatom. Sada radiolozi imaju bolji pregled organa i tačniju dijagnou, a poseban je iskorak napravljen u neurotehnologiji i 3D rekonstrukcijama koji nam prikazuju bolji prikaz moždanih puteva", kazala Efendić uz obrazloženje da ovo ipak neće smanjiti liste čekanja, ali da one i nisu toliko velike.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Zaista se možemo pohvaliti da su naše liste čekanja do juna ove godine, a samo ću vam reći da se u zemljama Evropske unije na snimanja čeka minimalno godinu dana. Aparat radi 7 dana u sedmici, doslovno nema praznog hoda, ali najveći 'problem' su nam pacijenti koji ne dolaze na zakazane MR termine i onda imamo dosta vremena neiskorištenog čime bi te liste čekanja bile manje", dodala je načelnica Službe za radiologiju.

Adnan Jupić (Foto: E. M./Klix.ba)
Adnan Jupić (Foto: E. M./Klix.ba)

Ministar zdravstva Adnan Jupić je kazao da su imali razumijevanja za sve organizacione strukture zdravstvene zaštite te da se nada da sredstva za zdravstvene ustanove biti dostatna i u narednim godinama za sigurnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu pacijenata.