Godišnjica masakra
2.4k

Bolni plašt tišine u Tuzli prekidaju jecaji roditelja ubijene mladosti

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Vječno počivalište 71 žrtve masakra na Tuzlanskoj kapiji jutros su posjetili članovi njihovih porodica, prijatelji te zvaničnici. Tišinu koja vlada u Aleji mladosti prekinule su suze i jecaji za nevinim djevojkama i muškarcima, djevojčicama i dječacima čiji su životi mučki ugašeni prije 29 godina.

Prošlo je 29 godina od agresorskog čina, izvedenog po naredbi ratnog zločinca Novaka Đukića, kada je granatom ispaljenom sa srpskih položaja na planini Ozren usmrćena 71 mlada osoba na Kapiji u Tuzli.

Svi nevino ubijeni su vječni smiraj pronašli u Aleji mladosti koja se nalazi u dijelu kompleksa Slana banja. Bolni plašt tišine danas prekidaju jecaji roditelja.

Vječno počivalište svoga brata Raifa Rahmanija danas je posjetila njegova sestra Sabina Smajić. U vrijeme stradanja na Kapiji imao je 22 godine, a ona ističe da su bili na poseban način vezani.

"Četrdeset dana prije njegove pogibije naša majka je preminula, a toga dana smo imali obavezu dogovoriti određene obaveze. Drug je došao po njega, otišli su… On se nije vratio, drug je preživio, ali je ostao sa teškim invaliditetom", priča Smajić za Klix.ba.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ona ističe da se kao starija sestra uvijek brinula o njemu, branila ga je od drugih, a nakon majčine smrti su bili u potpunosti oslonjeni jedno na drugo.

"Svakoga danas pomislim na njega, kako bi izgledao… Kada vidim njegove drugove bude mi veoma teško jer su to danas ozbiljni ljudi, imaju veliku djecu. Zamišljam kako bi on izgledao sa 52 godine. Idemo godinu za godinom, vrijeme prolazi i sve je teže", dodaje Smajić.

Za zločin na Tuzlanskoj kapiji pravosnažno je osuđen Novak Đukić, koji se umjesto na odsluženju kazne nalazi u Beogradu. Tamo se kreće sasvim slobodno. To je činjenica koja porodicama žrtava stavlja dodatnu sol na ranu.

"Ovo je agonija. Ludost je napravljena od naših vlasti jer je čovjek pušten, znajući da ima dvojno državljanstvo te da tamo neće biti upućen na izdržavanje kazne. Naši sudovi ništa nisu učinili po tom pitanju i najviše sam ogorčena na to. Ne znam koji to dokazi trebaju biti predočeni sudu, kada je sve glatko i jasno napisano", kaže nam Zineta Hidanović, majka Alema koji je poginuo na Kapiji.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Komemorativno obilježavanje 25. maja u Tuzli će biti nastavljeno polaganjem vijenaca i cvijeća te odavanjem počasti na Kapiji u centru grada. Večeras tačno u 20 sati i 55 minuta oglasit će se sirena za uzbunu.