{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bol Srebrenice u slikama Hariza Grahića

8.7.2013. u 09:43
0
1
Bol Srebrenice u slikama Hariza Grahića
0
Izložba slika o stradanju Bošnjaka Podrinja "Bol Srebrenice" bit će održana u kompleksu Memorijalnog centra Potočari u Fabrici akumulatora u srijedu, 10. i četvrtak, 11. jula, u skladištu 1.
Autor je 32-godišnji Hariz Bole Grahić, rođen u Zvorniku, čiji je osnovni motiv ljudska figura bosanskog čovjeka - insana. Dosad je imao šest samostalnih izložbi u našoj zemlji i 10 skupnih, od kojih je većina upriličena u inostranstvu, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Austriji.

Grahić živi na relaciji Zvornik - Živnice - Tuzla, gdje je zaposlen i aktivno se bavi slikarstvom, te sistematski nadograđuje svoje znanje i istražuje na tom području.

Član je Art centra Lukavac i Centra za razvoj kreativne industrije "Pixo" Tuzla.

Kako je o izložbi rekao doc. dr. sc. Elvir Musić, "izložba slika 'Bol Srebrenice', koju Hariz Bole Grahić planira postaviti u Srebrenici, u danima julske tuge, jedan je od projekata koji oslikavaju Srebenicu i kojeg bismo trebali podržati svi mi koji nemamo Harizov dar i pogotovo njegovu odlučnost da taj dar zavještamo na putu širenja istine o boli Srebrenice".

"Srebrenica je spomenik koji sve nas ima za podsjećati na krajnje konsekvence ljudske nepromišljenosti, nezasitosti i zavedenosti. Srebrenica je spomenik koji cijeli svijet ima za podsjetiti kako gorka, bolna i dugoročno opasna pojava kao što je rat. No, ona se u svojstvu jednog takvog spomenika ne može protiv naleta vremena boriti sama – sama se ne može oduprijeti zaboravu. Srebrenica, u vremenu medijskog meteža u kojem se istina skriva iza milion velova i zastora, ne može sačuvati svoju nevinost i bol koju je iskusila i kojom danas želi podsjetiti sve ljude svijeta na opakost rata. Ne može sama. U tome joj moraju pomoći svi darom darovani pjesnici, umjetnici i govornici. Pjesnici je moraju opjevati, govornici opričati, a umjetnici umjetnošću svojom zaštititi od zaborava, zuba vremena, opake misli i nepravedne težnje. Likovni umjetnici u ovom procesu imaju posebnu ulogu, jer svojim bojama moraju oslikati svu njenu bol i prikazati je krajnje realno, jer samo njena realnost je u stanju sagovorniku i posmatraču dočarati svu bol koju je iskusila", napisao je Musić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: