BiH
57

Bojan Kebe za Klix.ba o aferi "Bosnalijek": Ne namjeravam dolaziti u Sarajevo!

Piše: J. Hadžiahmetović
Bojan Kebe (Foto: Klix.ba)
Bojan Kebe (Foto: Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu raspisao je i potjernicu za Bojanom Kebom, bivšim direktorom Bosnalijeka za marketing, koji se nalazi u Sloveniji. U razgovoru za Klix.ba Kebe iz Ljubljane poručuje bh. istražnim organima da nema namjeru dolaziti u Sarajevo.

Kebe je jedan od devet osumnjičenih u slučaju "Buyer", a koje se tereti za višemilionski kriminal u kompaniji Bosnalijek. Kebe za naš portal kaže da je sve informacije koje ima o cijelom slučaju pročitao u medijima.

"Nisam dobio nikakav poziv da dođem ili da budem saslušan. Ja već neko vrijeme nisam u Bosni, živim u Sloveniji i malo mi je iznenađujuća informacija da me se traži preko međunarodne potjernice. Mislim da to nije fer. Ne znam za šta me se tereti. U novinama sam pročitao neke navode", kaže Kebe.

Kako kaže, ukoliko dobije poziv za saslušanje u Sarajevu, ne namjerava se odazvati i doći u Sarajevo.

"Ako dođe pozivnica neću doći u Sarajevo i to je jasno. Ne postoji pravno-formalna podloga za to. Da vjerujem u pravni sistem u BiH, odazvao bih se. Ali, mislim da to nije slučaj. Stavljam se na raspolaganje ukoliko žele da se čujemo preko telekonferencije. Spreman sam da odgovorim svima na sva pitanja, ali dole neću dolaziti. Ne vjerujem da je to sigurno za mene s obzirom na to kako se sve ovo odigralo. Ne vjerujem da su namjere poštene", poručuje Kebe iz Ljubljane.

Na upit da li se osjeća krivim za tačke za koje ga Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti, bivši direktor marketinga u Bosnalijeku kaže da nije imao prilike pročitati za šta ga se tereti.

Nakon hapšenja Šefika Handžića, Hasana Šepe, Amara Arslanagića, Samira Telibečirevića, Aide Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepe, jučer je uhapšen i bivši direktor Edin Arslanagić.

Sve ih se tereti da su kao organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela, i to: krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje i drugo, a kao uposlenici firmi Bosnalijek dd Sarajevo, Brštanica doo Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo, te na ovaj način oštetili Bosnalijek dd Sarajevo, budžet FBiH i budžet Kantona Sarajevo za milionske novčane iznose.