Sjednica Skupštine KS
14

Bogunić: Promjene u obrazovanju nisu fast food, već bosanski lonac

Er. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić obratila se danas na sjednici Skupštine KS na kojoj će biti razmatrana Informacija o stanju u oblasti obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo.

Bogunić je rekla da je imala težak zadatak jer je preširoko postavljena tema te da je zbog toga ponudila brojne materijale o institucionalnom obrazovanju. Kako kaže, ozbiljno se radilo na dokumentima koji su bili osnova za reformu, ali su gurnuti u ladicu.

Ministrica je ocijenila da se isto desilo i sa Strategijom obrazovanja koja je sakupljala prašinu, poručujući da promjene u obrazovanju zahtijevaju sveobuhvatan pristup.

"Promjene u obrazovanju nisu fast food, već su bosanski lonac", kazala je Bogunić.

Istakla je da je strateško upravljanje dinamičan proces i da ono mora biti integrisan proces s budžetiranjem. Kako kaže, vizija je između ostalog učeniku 21. stoljeća omogućiti usvajanje temeljnih znanja i vještina za prilogođavanje okolini.

Ona je rekla da su se političke strukture bar deklarativno zalagale za reformu obrazovanja, ali da je u praksi izostalo inoviranje kurikuluma, kvaliteta udžbenika, afirmiranje novih metoda rada i slično.

"Negativne posljedice imale su i ostavke više ministara obrazovanja, što je utjecalo na odgađanje, kao i mijenjanje reformskih pravaca", rekla je Bogunić.

Resorno ministarstvo vodi obrazovnu politiku u Kantonu Sarajevo i odgovorno je za upravljanje i vođenje obrazovnih procesa u oblastima preduniverzitetskog obrazovanja - predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnog odgoja i obrazovanja, srednjoškolskog odgoja i obrazovanja i obrazovanja odraslih te visokog obrazovanja i nauke, saobraćaja i edukacije.