BiH
0

Blizu hiljadu građana na protestima u Tuzli, Čaušević i ministri se odriču ugovora o "bijelom hljebu"

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu 1.000 građana Tuzle učestvovalo je u današnjim mirnim protestima koji su se odvijali na relaciji zgrada Sodaso u naselju Slatina – zgrada Skupštine TK u naselju Brčanska Malta. Članovi Plenuma građanki i građana TK posjetili su rukovodstvo Skupštine TK na čelu sa Slađanom Ilićem o njihovim zahtjevima koji nisu ispunjeni.

"Naš cilj nije rušenje i paljenje ove zgrade. Naš cilj je uspostava prava, ali ne prava kakvog su oni ustanovili svih ovih godina“, rekao je Almir Arnaut – Beli, jedan od članova Plenuma.

Na sastanku sa predstavnicima Skupštine TK tražena je amnestija za sve učesnike demonstracija 5., 6. i 7. februara. Međutim, Ilić je rekao kako donošenje takve odluke nije u domenu Skupštine TK.

Pronađeno je solomonsko rješenje o odgodi ispunjenja zahtjeva, a članovi Plenuma pozvali su građane da se priključe sutrašnjem okupljanju obespravljenih radnika isprd Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda.

Pravni tim Plenuma ostao je u Skupštini TK kako bi sačekao smijenjenog premijera Seada Čauševića i njegove ministre, a koji bi se do kraja dana trebali odreći tzv. "bijelog hljeba“, odnosno ugovora koji su potpisali prilikom preuzimanja mandata.

"To moraju uraditi, jer ako ne urade onda za godinu dana pred pravosudnim instancama mogu tražiti isplatu naknada po tom ugovoru. Obećali su da će doći, a pravni tim će ih čekati u Skupštini TK“, rekao je advokat Mustafa Muharemagić.

Građani TK su se poslije 150 minuta mirnih protesta razišli ispred Skupštine TK, a obećali su kako će i dalje izlaziti mirna okupljanja i tražiti ispunjenje svojih zahtjeva.