U 10 autobusa
30

Blizu 500 migranata iz Tuzle u pratnji specijalne policije krenulo prema Blažuju

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Akcija dislociranja migranata s platoa Glavne autobuske i željezničke stanice u Tuzli jutros je obavljena, a grupa od skoro 500 osoba, koje su ilegalno boravile u ovom gradu, smještena je u 10 autobusa. Iz Tuzle su u pratnji specijalne policije krenuli prema prihvatnom centru Blažuj kod Sarajeva.

Akcija izmještanja migranata iz Tuzle počela je jutros u 5:40 sati, uz asistenciju jakih policijskih snaga Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

"Služba za poslove sa strancima započela je koordinirati aktivnosti iz svoje zakonom propisane nadležnosti u vezi s izmještanjem migranata na uslovniju lokaciju. Asistenciju pružaju policijski službenici Uprave policije MUP-a TK", kazala nam je glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić.

Kako saznajemo od volontera koji su u kontinuitetu pomagali migrantima u Tuzli, tokom protekle noći sve osobe koje su ilegalno ušle u našu zemlju, a boravile su na području ovog grada, u akciji su sprovedene do Glavne autobuske i željezničke stanice u Tuzli. Potom je uslijedilo njihovo smještanje u 10 autobusa kojima su krenuli put prihvatnog centra Blažuj kod Sarajeva.

Nakon dislociranja migranata počelo je uklanjanje šatorskog naselja koje je mjesecima postojalo na Glavnoj autobuskoj i željezničkoj stanici u Tuzli, a pripadnici lokalnog komunalnog preduzeća poslove obavljaju sa zaštitnom opremom.

Migrantska kriza na području Tuzle počela je eskalirati proteklih nekoliko dana, zbog čega je u ovaj grad na sastanak s kantonalnom i lokalnom vlasti došao i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. Tom prilikom najavljeno je rješavanje problema u ovom gradu.

Osim međusobnih fizičkih obračuna proteklih dana zabilježeni su i napadi migranata na lokalno stanovništvo. Zbog velikog straha za svoju sigurnost, građani su potpisivali peticije za dislociranje migranata iz ovog grada.