Iz diplomatskih izvora
331

Bliži li se Dodikov kraj: Vučić preko Amerikanaca gura Cvijanović kao nasljednicu?

R. D.
Grenell je Vučićev lobista
Grenell je Vučićev lobista
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio se preko lobiste Richarda Grenella da pomogne politički pad člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

O ovom pišu podgoričke Vijesti, koje saznaju da se Grenell 1. decembra sastao u Trump hotelu u Washingtonu s grupom kongresmena iz Republikanske stranke, a sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD-u Marko Đurić, dugogodišnji bliski saradnik Vučića.

Grenell, koji je bio specijalni izaslanik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za Kosovo i pregovore Beograda i Prištine, je prema saznanjima ovog medija na tom sastanku Dodika predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika.

Među kongresmenima koji su bili na sastanku su bili Claudia Tenney, Mike Turner i Nicole Malliotakis. Ni oni, niti Grenell nisu odgovorili na pitanja novinara u vezi s tim susretom.

Grenell je na sastanku naveo da bi Vučić bio spreman da pomogne povlačenje ili uklanjanje Dodika, a da je kao alternativu nudio Željku Cvijanović. Zauzvrat, Vučić se nada da bi tako mogao poboljšati okrnjeni imidž, a naročito uoči izbora koji dolaze na proljeće.

Grupa američkih kongresmena iz Demokratske stranke je nedavno uputila pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu, u kojem je žestoko kritikovala predsjednika Srbije zbog navoda o korupciji i brutalnih pritisaka na medije, a zahtijevali su čak i razmatranje sankcija.

O vezama Grenella i Vučića su već ranije pisali mediji u Srbiji, a prenesena je i tvrdnja Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose da Srbija papreno plaća Grenellove usluge, što je iz Vlade Srbije neuvjerljivo demantovano. U medijima su se pojavljivali izvještaji da je Grenell bio na večeri s Vučićem i Anom Brnabić, a isplivala je i fotografija sa Sinišom Malim iz noćnog kluba Lafayette u Beogradu.

Bez obzira na to što Demokrate imaju većinu, utjecaj Republikanske stranke je i dalje ogroman, a nadaju se da će 2022. moći da osvoje većinu u oba predstavnička doma pa izvor navodi da zbog toga nije neobično što Vučić i dalje "drži" Grenella kao lobistu.

Cvijanović je u novembru putovala u SAD i imala sastanke s ljudima iz Kongresa i američke administracije, ali nije bilo zvaničnih informacija o temama sastanka.

Vijesti pišu i da se Vučić na Dodika požalio i izaslaniku Evropske unije za Balkan Miroslavu Lajčaku tokom posljednjeg susreta u Beogradu.