{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Blažević: Pustoš u oblastima kulture i umjetnosti

F
4.1.2013. u 12:24
0
2
Blažević: Pustoš u oblastima kulture i umjetnosti
0
Blažević: Pustoš u oblastima kulture i umjetnosti
Dunja Blažević
Direktorica Centra za savremenu umjetnost Sarajevo Dunja Blažević govoreći o dešavanjima u kulturi u prošloj godini ističe zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH.
“Zatvaranje Zemaljskog muzeja i ostalih 'državnih' institucija je događaj bez presedana za 2012. godinu. Vlast i kulturne elite koje pozivaju na patriotizam i očuvanje slavne državne i kulturne tradicije ove zemlje, i njenu hiljadugodišnju opstojnost, sramno uništavaju i zatiru posljednje napore ljudi od struke da se sačuva što se još sačuvati može. To zatiranje i propadanje kulturne historije, do sada nije uspio nijedan osvajač i okupator, a to mu i nije bio cilj.

Zato smo valjda i opstali, jer su pored legendi i mitova, koje fabriciraju ignoranti (neznalice) na vlasti, vrijedni istraživači, istoričari svih struka, uspjeli da obrade i materijalne i duhovne ostatke. Za to danas nemaju elementarnih uvjeta, ne samo materijalnih", kaže Dunja Blažević.

Govoreći o radu Centra za savremenu umjetnost kojim rukovodi Dunja Blažević kaže.

"Centar za savremenu umjetnost Sarajevo opstaje uz podršku inostranih fondacija i sredstava Evropske unije, koji podržavaju regionalne projekte. Jedini smisao savremene umjetničke produkcije je prekoračenje lokalnih granica, da bi domaći umjetnici vidjeli gdje se nalaze u širem internacionalnom kontekstu. Pored produkcije filmova naše PRO.BE,u prošloj godini koncipirali smo i realizirali putujuću izložbu MIRAZ (Ljubljana, Trst, Beograd, Zagreb) u partnerstvu sa četiri organizacije iz pomenutih centara. Projekt se bavio 'ženskim naslijeđem - doprinosom jednakosti u kulturi'. Ove godine 8. marta, u Collegiumu artisticumu otvaramo Miraz u Sarajevu, odakle je i krenuo. Ostali ovogodišnji projekti su i dalje u zraku, jer nemamo potvrde o finansiranju. Ono što znamo jest jedino izložba fotografija i pratećeg materijala kojim se bavi Romima 'Parno gras/bijeli konj', čiji je autor bh. umjetnik - fotograf Nihad Nino Pušija", kaže Blažević.

Izložba se otvara također u Collegiumu artisticumu na Đurđevdan.

"Nastavak našeg, već tradicionalnog ZVONA - konkursa za godišnju nagradu mladih bh. umjetnika, koju smo preskočili 2012. zbog nedostatka materijalne podrške, ne možemo garantirati ni ove godine, 2013. Gledajući u malo široj vremenskoj perspektivi, ovaj 'tranzicijski' period kome kod nas ne vidimo kraj, ostavit će pustoš u produkciji kulture i umjetnosti", smatra Dunja Blažević, direktorica Centra za savremenu umjetnost Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: