Najavljen program za 2013.
0

Prokišnjavanje i isključenje struje nije ih omelo: Uspješna godina za Collegium Artisticum

Piše: A. Dž.
Unatoč brojnim problemima sa kojima je suočena te atmosferi srozavanja kulture i ignoriranja umjetničkih postignuća, Gradska galerija Collegium Artisticum uspješno je ostvarila plan za 2012. godinu, u kojoj su organizirane 22 izložbe, uz brojne prezentacije i promocije knjiga.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Direktorica Galerije Gordana Anđelić-Galić i kustosica Branka Vujanović su se na konferenciji za novinare osvrnule na proteklu godinu koja će za javnost ostati upamćena po sramnom isključivanju struje Galeriji početkom decembra te konstantnim problemima u vezi sa prokišnjavanjem.

No, direkorica nije htjela spominjati te ružne događaje i druge probleme jer, kako kaže, u novu godinu želi ući s optimizmom. Najposjećenija izložba u Collegium Artisticumu prošle godine bila je "Akademija u vremenu", posvećena 40. godišnjici postojanja Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, koju je pogledalo 1.700 posjetitelja.

Osim ove, ljubitelji umjetnosti su mogli vidjeti još dvije tradicionalne jubilarne izložbe, onu članova Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Asocijacije arhitekata BiH, koja se održava svake godine povodom 6. aprila - Dana oslobođenja Sarajeva, te 65. revijalnu izložbu povodom Dana državnosti - 25. novembra.

Bila je organizirana i izložba posvećena 30. godišnjici osnivanja grupe Zvono, zatim izložba umjetnika iz San Marina, izložba pet banjalučkih umjetnika "Individualne strategije", grupna izložba devet bh. umjetnica "Intime", samostalne izložbe Alije Hafizovića Hafa, Amele Hadžimejlić, Asima Đelilovića i brojne druge.

Collegium Artisticum i u 2013. godini priprema bogat umjetnički program. Planirano je sedam samostalnih izložbi bh. umjetnika: Nusreta Pašića, Hasana Čakara, Saliha Teskeredžića, Ljiljane Majkić, Muhameda Kafedžića, Nihada Nine Pušije i Radenka Milanka.

"Ono što nas očekuje već u januaru je 'Inicijacija' u autorskoj koncepciji Jusufa Hadžifejzovića. U sklopu Sarajevske zime bit će organizirana izložba korejskih umjetnika 'Nine Dragon Heads'. U martu ćemo imati izložbu 'Miraz', koju predstavlja prva poslijeratna generacija umjetnica iz BiH i regije", kazala je kustosica Branka Vujanović.

Galerija i u 2013. nastavlja realizaciju projekta Art/bitraža, koji je zamišljen kao platforma za iznošenje problema struke likovnih umjetnosti, arhitekture, dizajna, umjetničke i društvene kritike. Ovim projektom nastoji se oživjeti Klub Collegium Artisticum koji je od osnivanja galerije uvijek bio mjesto susreta umjetnika, kritike i svih onih koje vole umjetnost.