Povodom odluka u RS-u
57

Blagovčanin: Imat ćemo jednu mini Bjelorusiju unutar BiH

FENA
Srđan Blagovčanin
Srđan Blagovčanin
Predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin kazao je da je usvajanje nacrta o kriminalizaciji klevete i utvrđivanje nacrta zakona o NVO "zlokobna najava stvarnih namjera vladajućeg režima u RS-u da neistomišljenicima onemogući prava i slobode govora.

Podsjeća da su ova zakonska rješenja donijeta uprkos reakcijama javnosti, građana, medija, aktivista civilnog društva, međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene narode, Evropsku uniju, OSCE, Vijeće Evrope i brojne druge, čime vladajući režim samo potvrđuje svoju represivnu prirodu.

"Ukoliko se zaista ostvare namjere i ovi zakonski propisi stupe na snagu, djelovanje slobodnih medija i organizacija civilnog društva u RS-u kao i sloboda govora svih građana neće više biti moguća. Po svemu sudeći imat ćemo jednu mini Bjelorusiju unutar BiH", kaže Blagovčanin.

Nažalost, naglasio je, u proteklih nekoliko dana stvorena je atmosfera linča u RS-u, orkestrirana sa najvišeg vrha izvršne vlasti, što je rezultiralo i serijom nasilnih napada na medije, novinare i aktiviste civilnog društva.