Sastanak u OHR-u
23

Blaga reakcija PIC-a na Dodikov čin: Inzko smatra da je Zakon o zastavi BiH jasan i precizan

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ako je suditi prema izjavi visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i njegovog zamjenika Dennisa Hearna, međunarodna zajednica, odnosno Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira reagirao je blago ili nikako na Dodikovo napuštanje jutrošnjeg sastanka s delegacijom PIC-a jer na tom događaju nije bila istaknuta zastava RS.

Inzko je na konferenciji za novinare nakon sjednice UO PIC-a, komentirajući čin Milorada Dodika, kazao da je Zakon o zastavi BiH jasan i precizan.

"To je taj zakon i nema drugog. Mi smo izrazili spremnost o tome da smo i dalje otvoreni za saradnju sa svim članovima Predsjedništva BiH", rekao je Inzko.

I njegov zamjenik Hearne kazao je da je prisustvo zastave BiH na sastanku članova UO PIC-a sa članovima Predsjedništva BiH u sali za sastanke zgrade državnog Predsjedništva u skladu sa zakonom.

Inače, Inzko i Hearne su naveli da su članovi PIC-a danas usvojili komunike, ali da Rusija ponovo nije bila saglasna sa sadržajem tog akta, zbog čega je izdvojila mišljenje.

"BiH mora napraviti hitne korake u izbornom sistemu, koji će ponovo vratiti povjerenje javnosti u integritet izbornog procesa, inače će provođenje izbora imati sve manje smisla. Nažalost, političke stranke nisu uspjele doći do dogovora kada je riječ o delegiranju delegata u Dom naroda FBiH, bez toga će formiranje vlasti u FBiH biti usporeno. Konstituisanje Vijeća ministara također bi moglo biti odgođeno", rekao je Inzko.

Upitan da li će reagirati ako ne bude odluke CIK-a u vezi s popunom Doma naroda FBiH, Inzko je rekao:

"Nismo razmatrali neki konkretan rok za takvo nešto, ali smo diskutovali o tome da se vlasti ovdje obično formiraju u januaru i februaru. Bilo je nekih mišljenja da se donese neko ad hoc rješenje".

Hearne je apelirao na lidere da se odmah uključe u dijalog radi rješavanja ovog pitanja.

"Pozvane su institucije da se suzdrže od opstrukcije implementacije izbornih rezultata", kazao je on.

Odgovorio je na zahtjev evropske parlamentarke Željane Zovko o provjeri trošenja novca OHR-a. Rekao je da postoje renomirane kuće koje provjeravaju trošenje OHR-a dodavši da su nalazi uvijek bili odlični.

"Rezultat za HDZ nije bio onakav kakav su neki očekivali. I Čović i Komšić su birani prema istom zakonu i ustavu. I prije četiri godine je to bilo tako, a HDZ se nije žalio. Možda da se vidi koliko HDZ ima ministara, imaju naprimjer ministra finansije, koliko imaju članova u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje. Možda da se frustracije malo smanje", kazao je Inzko.