Blizu potpisivanje ugovora
0

Bjegunci u Hrvatsku uskoro iza rešetaka?

Piše: A. Karadža
Ministarstvo pravde BiH još nije zvanično obavješteno od strane hrvatskih pravosudnih organa o tome da je osumnjičeni Oliver Knezović lišen slobode, odnosno pušten nakon što je utvrđeno da posjeduje hrvatsko državljanstvo.

Kako je za naš portal rekla Marina Bakić, portparol Ministarstva pravde, kada Ministarstvo bude obavješteno da osumnjičeni ne može biti gonjen, hrvatski pravosudni organi otvaraju mogućnost da im Bosna i Hercegovina ustupi krivično gonjenje.

U slučaju odluke ustupanja krivičnog postupka Republici Hrvatskoj, zahtjev za vođenje krivičnog postupka, nakon prikupljanja dokaza i formiranja spisa, upućuje Tužilaštvo Zapadno-hercegovačkog kantona, posredstvom Ministarstva pravde BiH.
Izručivanje državljana sa dvojim državljanstvima problem je sa kojim se naša zemlja suočava već dugi niz godina. Naime, prema važećim zakonskim odredbama ne postoji obaveza izručivanja osoba sa dvojnim državljanstvom između naše i susjednih zemalja. Zbog toga se na slobodi, kako u našoj zemlji, tako i u Hrvatskoj, nalazi veliki broj osoba koje su osuđene. Primjeri su brojni, od Olivera Knezovića, Ante Jelavića, Branimira Glavaša, Ognjena Šimića i mnogih drugih.

"Konkretno, izručivanje državljana Hrvatske onemogućava Ustav te zemlje, što onemogućava vođenje bilo kakvih pregovora o izručivanju lica sa dvojnim državljanstvom", rekla Bakić.

Za omogućavanje pregovora potrebne su izmjene Ustava susjedne zemlje, dok će u BiH taj proces biti pojednostavljen, jer je potrebna samo izmjena zakona.

Bakićeva je rekla da su između Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Hrvatske usaglašenje izmjene Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka o krivičnim stvarima, čime bi se uskoro na stotine pravosnažnih osoba u bjekstvu moglo naći iz rešetaka.

"Ranije je za izdržavanje kazne u drugoj državi bila potrebna saglasnost osuđene osobe, što se ovim izmjenama ugovora ukida. Dakle, pravosnažno osuđene osobe će morati izdržavati kaznu u zemlji u kojoj se trenutno nalaze, bez obzira što je kazna izrečena u drugoj državi. Očekujemo da ovaj sporazum u skorijem periodu bude i zvanično potpisan", rekla je Bakićeva za Sarajevo-x.com.

Ona je dodala da se radi o 182 osobe koje su pravosnažno osuđene u BiH, a trenutno se nalaze na slobodi u zemljama regije.