Po ugledu na susjede
3

Bivšim ovisnicima omogućiti što bolje uvjete u procesu oporavka

Klix.ba
Udruženje Proslavi Oporavak iz Sarajeva koje već dugi niz godina pruža servise podrške ovisnicima u oporavku od ovisnosti o drogama, organiziralo je u Sarajevu stručnu konferenciju pod nazivom "Oporavak od ovisnosti – preokret u politikama i praksi 2" čiji je cilj bio podizanje svjesnosti o problematici ovisnosti o drogama i oporavku.

Konferencija je okupila predstavnike iz 44 vladine i nevladine organizacije iz BiH i regiona, koje su na bilo koji način uključene u problematiku zloupotrebe droga, a 80 učesnika je razmjenjivalo iskustva i pozitivne prakse u tim oblastima.

Učesnike i goste konferencije koja je održana u Parlamentarnoj skupštini BiH pozdravio je Ognjen Zekić, šef odsjeka za borbu protiv zloupotrebe droga Ministarstva sigurnosti BiH, koji je ukazao na važnost zajedničke saradnje.

"Naglašavam potrebu zajedničke saradnje, jer samo zajedničkim snagama i multidisciplinarnim pristupom možemo uspješnije rješavati sve probleme koji se tiču opojnih droga", kazao je Zekić.

Naveo je da na nivou BiH postoji Zakon o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u kojoj se nalaze ministri sa nivoa BiH i entitetski ministri, a također postoji i Komisija za uništavanje opojnih droga.

Predsjednik Udruženja za resocijalizaciju bivših ovisnika "Proslavi oporavak" Borislav Goić je kazao da su u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH pri kojem djeluje Odsjek za suzbijanje zloupotrebe droga, na konferenciji željeli okupiti sve aktere koji se na direktan ili indirektan način suočavaju sa problematikom zloupotrebe droga. Gosti govornici iz Velike Britanije, Švedske i Hrvatske su sa svojim primjerima dobre prakse postavili ciljeve koji i u našem okruženju trebaju biti ostvareni kako bi ovisnici imali što bolje uvjete u njihovom procesu oporavak.

"U okviru regionalnog projekta 'Biram oporavak' razgovaramo o tome šta mislimo napraviti po pitanju oporavka od ovisnosti kao jednog ultimativnog cilja", naglasio je Goić.

Zamjenica direktora Hrvatskog ureda za suzbijanje zloupotrebe droge Sanja Mikulić je predstavila hrvatski model projekta resocijalizacije koji Republika Hrvatska već deset godina implementira, a namijenjen je ovisnicima koji su uspješno završili postupak svog liječenja, te im se pruža socijalno-psihološka podrška, pronalaženje zapošljavanja, kao i omogućavanje završetka školovanja. Ovim projektom, navela je ona, do kraja 2016.godine zaposleno je oko 1.000 liječenih ovisnika, aoko 500 ih je završilo školu, bilo srednju ili osnovnu.

"Vrlo smo zadovoljni tim rezultatima i želimo ih podijeliti sa svima, kako bi dali poticaj drugima koji žele da krenu tim putem", istakla je.

U konferenciji su učestvovale brojne organizacije i institucije poput Ministarstva civilnih poslova BiH, JU Zavod za bolesti ovisnosti KS, Zenice i Mostara, raznih centara za zapošljavanje i socijalni rad, MUPKS, FUP, MUPRS, SIPA, terapijske zajednice, komune...