Obećanja uzeli s rezervom
0

Bivši vojnici: Pokazali smo da se u BiH može živjeti zajedno

Sarajevo-x.com/FENA
Štrajk glađu bivših pripadnika Oružanih snaga BiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Štrajk glađu bivših pripadnika Oružanih snaga BiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Predstavnik penzioniranih pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH), koji protestiraju ispred zgrade institucija BiH, Senad Hubjer izjavio je danas da je sinoćnja noć protekla bolje od prethodnih jer je prekinut štrajk glađu.

"Dobili smo garancije da će naši zahtjevi biti ispoštovani, ali ih uzimamo s rezervom jer smo previše puta dosad bili prevareni", istakao je Hubjer. Dodao je da, i pored svih uvjeravanja, penzionisani vojnici nastavljaju mirni protest ispred zgrade institucija BiH dok ne bude usvojen budžet sa stavkom koja se odnosi na njihova potraživanja.

Predstavnik penzionisanih pripadnika OSBiH iz RS-a Rade Dželetović rekao je da je svojim kolegama prenio prijedloge predsjednika RS-a Milorada Dodika s jučerašnjeg sastanka u Banjoj Luci, ali da su oni ostali pri svojim prvobitnim zahtjevima.

"Ljudi samo žele da se ispoštuje zakon i da se počnu isplaćivati penzije kako bi mogli normalno da žive, tako da do daljnjeg ostajemo ovdje", kazao je Dželetović.

Predstavnik penzionisanih pripadnika OSBiH Abid Šehović za Sarajevo-x.com je rekao kako je bilo planirano da bivšim vojnicima danas u posjetu dođu članovi porodica, ali da su odustali od toga, jer bi to bilo previše dramatično i emotivno.

"Dodik i Špirić su zvali predstavnike penzionisanih vojnika iz RS-a i nudili im i novac i povlastice samo da bi obustavili još jedan državni zakon. Oni su to međutim odbili, a mi smo im na najbolji način pokazali da se u BiH može živjeti zajedno i da i Srbi i Bošnjaci i Hrvati mogu zajednički istrajati u borbi za svoja prava. Upravo to najviše i boli ministra Nikolu Špirića kojeg se ja stidim iako je on u vladi moje države", rekao je Šehović.