|

Bivši vojnici iz RS-a traže isplatu iz entitetskog budžeta

Bivši vojnici iz RS-a traže isplatu iz entitetskog budžeta
1
S
SRNA
23.3.2012. u 14:55
7
komentara
1

dijeljenja
Bivši vojnici iz RS-a traže isplatu iz entitetskog budžeta Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske i dalje traže da, ukoliko ne budu obuhvaćeni budžetom BiH za ovu godinu, budu uvedeni u pravo na penziju u Republici Srpskoj, i da im se dosadašnji zaostaci od 29 miliona KM iz budžeta BiH isplate kada bude bilo moguće.
Predstavnik pripadnika Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske Rade Dželetović rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i ministrom finansija i trezora BiH Nikolom Špirićem u Banjaluci da je predsjednik rekao da će pomoći da se u narednim danima pronađe rješenje koje ne bi bilo štetno po Republiku Srpsku.

On je dodao da je Dodik predložio da se isplati dosadašnji dug prema vojnicima i da im se daju krediti za samozapošljavanje, nakon čega će sa 250 penzionisanih vojnika iz Srpske, koji štrajkuju u Sarajevu, vidjeti da li se sa tim prijedlogom slažu.

"Otići ću u Sarajevo i prenijeti stav predsjednika Dodika, ako se ljudi slože vraćamo se odmah kući, ukoliko odluče da istraju do kraja moraćemo to ispoštovati", rekao je Dželetović.

On je podsjetio da prema odluci Vlade od 10. februara, penzionisani vojnici iz RS imaju pravo na penziju, ali je neriješeno pitanje budžeta i isplate novca.

"Radi o 29 miliona KM koje je Ministarstvo odbrane kao prijedlog uputilo Savjetu ministara. Ukoliko nema dovoljno novca za nas, neka nas uvedu u pravo u RS, gdje još nismo dobili rješenja, da bismo krenuli u isplatu od 2012. godine, a navedeni zaostatak da se isplati kod bude moguće", precizirao je Dželetović.

On je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da penzionisane vojnike iz RS juče niko nije podržao u Sarajevu, za razliku od vojnika iz Federacije BiH, koje su podržali Željko Komšić, Sefer Halilović i Zaim Backović.

Na pitanje kolike su šanse da bivši priadnici Oružanih snaga budu obuhvaćeni budžetom BiH za ovu godinu, Dželetović je odgovorio da je sve stvar dogovora.

On je naveo da su penzionisani pripadnici iz Federacije od ove godine zbrinuti sa 310 KM mjesečno do usvajanja budžeta, nakon čega bi se obezbijedila sredstva i nastavilo dalje penzionisanje i isplatio zaostali dug.

"Pripadnike iz Srpske niko nije priznavao, tu je i jedan broj ratnih veterana iz Republike Srpske koji su dvije godine učestvovali u ratu i imaju pravo na penziju", rekao je Dželetović.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...