{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši vojnici gube pravo na penziju?

23.5.2012. u 20:40
127
115
Bivši vojnici gube pravo na penziju?
127
Bivši vojnici gube pravo na penziju?
Faksimil Prijedloga zakona
Portal Klix.ba došao je u posjed Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je podnio poslanik SNSD-a Miodrag Živković, a koji bi Vijeće ministara i Predstavnički Parlamentarne skupštine trebali sutra razmatrati po hitnom postupku.
Ukoliko bude usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS koji predlaže poslanik Živković, pripadnici Oružanih snaga BiH koji su stekli pravo na penziju izgubit će to pravo i naći će se na ulici bez ikakvih sredstava za egzistenciju.

Ovaj Prijedlog zakona je već prije dva mjeseca najavio Dodik, a inicijativu u Vijeću ministara je pokrenuo Špirić. Sada Živković operativno sprovodi ovaj Dodikov nalog i formalno podnosi prijedlog zakona, kazali su nam predstavnici penzioniranih vojnika Oružanih snaga BiH.

Lideri SDP-a i SDA su nakon Dodikove najave ovakvog zakona izjavili da takav zakon neće podržati i da je neprihvatljivo da pripadnici Oružanih snaga izgube stečena prava. Ukoliko lideri SDP-a i SDA podrže ovaj prijedlog zakona, to bi značilo bezobzirnu izdaju datih političkih obećanja.

"Usvajanje ovog prijedloga zakona značilo bi konačan uvod u potpuno bezakonje u Bosni i Hercegovini. Zakon je pravni akt kojim se na najsigurniji način jamče određena prava, status ili obaveze. U ovom slučaju, bivši pripadnici Oružanih snaga su stekli pravo na penziju koje je potvrđeno čak i odlukama sudova.

Međutim, političke elite koje su na vlasti su uradile sve da taj zakon ne sprovedu, a sada rade presedan da ukinu pravo na penziju određenoj kategoriji pripadnika Oružanih snaga. Takvu praksu nije imala ni jedna dosadašnja vlast u Bosni i Hercegovini. To znači da ni jedan građanin više ne može biti siguran niti u jedno pravo koje mu je zakonom priznato, jer Vlada i predstavnici vladajućih političkih stranaka mogu po sopstvenom nahođenju svakom građaninu ukinuti bilo koje pravo i status stečen na osnovu zakona", naglašavaju predstavnici penzioniranih vojnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: