Po 12 godina robije
0

Bivši šefovi srbijanske tajne policije: Šta je utvrđeno u presudi Stanišiću i Simatoviću

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) osudio je danas prvostepenom presudom bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora u najdužem postupku u historiji suda u Hagu.
Dvojac je osuđen na 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja progona, ubistava, deportacije i prisilnog premještanja Bošnjaka i Hrvata iz Bosanskog Šamca 1992. godine. Utvrđeno je da su Stanišić i Simatović kontrolirali jedinicu Crvene beretke iz Srbije, koji su počinili zločine u Šamcu.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje jesu li državni dužnosnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj. Budući da je bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević umro prije izricanja presude, dosad u Hagu nijedan tadašnji vršitelj vlasti u Srbiji nije proglašen krivim za te zlčine. Za to su osuđeni samo vojni zapovjednici.

Šta je utvrdilo sudsko vijeće

U prvostepenoj presudi se navodi da da tužilaštvo nije dokazalo krivicu Stanišića i Simatovića za zločine u još pet općina u Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj, odnosno Kninskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji od 1991. do 1995. godine.

Nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH.

Utvrđeno je da su Stanišić i Simatović znali za to zločinačko udruženje, ali da tužitelji nisu dokazali da su oni dijelili zločinačku namjeru sa ostalim učesnicima zločinačkog poduhvata.

Utvrđeno je da su drugi politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, tzv. Republike Srpske Krajine i Republike Srpske bili učesnici u zločinačkom poduhvatu.

Utvrđeno je da su srpske snage u Hrvatskoj i BiH, s ciljem progona nesrpskog stanovištva, počinile brojne zločine.

Sud je naglasio da će Stanišiću i Simatoviću u 12-godišnju kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Nije rečeno koliko vremena bi, prema prvostepenoj presudi, Stanišić i Simatović trebali provesti u zatvoru, no, oni ostaju u pritvoru do prebacivanja u države gde će služiti kazne.

Na prvostepnu presudu imaju pravo žalbe i odbrana i tužilaštvo.