Prodavali donacije
922

Bivši savjetnik Nermina Nikšića, Ivica Mladina uhapšen u akciji Farmer

Klix.ba
Nekadašnji savjetnik Nermina Nikšića u Vladi Federacije BiH jedan je od osam uhapšenih u akciji Farmer, potvrđeno je za Klix.ba.

Riječ je o nezakonitoj podjeli i prodaji poljoprivredne mehanizacije, u prvom redu traktora, motokultivatora, motornih pila i druge opreme koje koriste poljoprivrednici.

Inače, Mladina je tokom godina promijenio stranački dres. Tako je "crveni" zamijenio "zelenim" pa je na posljednjim izborima ispred Stranke demokratske stranke za federalni nivo, između ostalih, predložen iz OO Novo Sarajevo.

Hapšenje osam osoba u pet kantona širom Federacije BiH sprovedeno je jutros, a mete su bile osobe koje se sumnjiče da su dijelili i prodavali poljoprivrednu mehanizaciju koja je u našu zemlju stigla kao donacije Narodne Republike Kine.

Vrijednost donirane mehanizacije je iznosila čak milion KM i bila je namijenjena korisnicima u FBiH koji su bili pogođeni majskim poplavama prije pet godina.

Navedene osobe se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko 1.000.000 KM.

Uhapšeni se terete da su za novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.

Portal Klix.ba je objavio da je među uhapšenim i Husejin Selimović, predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljopoprivrednika (SLUP) Unsko-sanskog kantona sa sjedištem u Sanskom Most.

Akcija je provedena na području FBiH, a vezano za krivično djelo "Udruživanje radi činjenja krivičnog djela" te u vezi sa krivičnim djelima "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" “Prijevara”, sve pod nadzorom Tužilaštva KS.

Inače, ime i prezime Ivice Mladine spominjalo se i 2015. godine tokom velike akcije FUP-a, a sektor je također bio poljoprivredni.

Tada je u velikoj policijskoj akciji FUP-a uhapšeno je nekoliko osoba među kojima i Jerko Ivanković Lijanović. Uhapšeni se se povezivali sa zloupotrebom isplate poticaja za poljoprivredu.

Institucije Federacije BiH ranije su razmatrale informaciju o raspodjeli poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u vremenu dok je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bio Jerko Ivanković Lijanović.

Ovaj izvještaj koji je napravila Komisija za raspisani konkurs u 2012. godini upozoravao je na brojne propuste, dok je izdvojeno mišljenje trojice od petorice članova ukazivalo na stravične razmjere kriminala i otvorena svjedočenja ljudi koji su dobili poticaje kako im je nuđeno mito ili su sami htjeli da podmite Jomisiju.

Trojica od petorice članova komisije bili su Ivica Mladina, Enver Mehmedović i Hajrudin Bećirević. Oni su tada naveli su niz kako se dijelio novac od poticaja, što ukazuje na drastične slučajeve zloupotreba.