Banja Luka
0

Bivši radnici "Energane" najavili proteste pred Vladom RS-a

FENA
Bivši radnici banjalučke “Incelove energane”, njih 80, najavljuje proteste pred zgradom Vlade Republike Srpske za 27. augusta, jer su, tvrde, potpuno marginalizirani u stečajnom postupku i dvije godine čekaju isplatu plata i uplatu doprinosa.

Sumnjaju i da je tokom stečaja bez njihovog znanja rasprodat jedan dio kotlova, što negira uprava i stečajna upravnica Zora Kremenović.

Ističu da nisu pozvani ni na jednu od do sada sedam održanih licitacija, od kada je prije tri godine otvoren stečaj u tom preduzeću.

Podsjećaju da je 20 radnika ovog preduzeća u međuvremenu uspjelo da namiri svoja potraživanja, nakon čega su nastavili rad u novom preduzeću "Incelova energetika" Banja Luka, ali stečajna upravnica ističe da niko od radnika, ni oni koji rade ni oni koji su na birou, ni ostalih povjerilaca, nije se namirio iz stečajne mase.

“To izvršenje koje radnici spominju isključivo se odnosi na sudsko izvršenje prije otvaranja stečaja”, navodi ona.

U preostaloj upravi ovog preduzeća također tvrde da sporni kotlovi, navode, ne pripadaju stečajnoj masi, jer su prodani po nalogu Okružnog suda, a od prodaje su namirena potraživanja grupe radnika koja je tužila “Energanu” prije otvaranja stečaja.

Ipak, bivši radnici smatraju da su u stečaju potpuno zapostavljeni.

Pored bivše firme i Sindikata, ignoriše ih, kažu, i vlast koja iz socijalnog programa još nije osigurala povezivanje staža i uplatu doprinosa.

Stoga i najavljuju proteste pred zgradom Vlade RS-a.