14. dan traže svoja prava
9

Bivši pripadnici OS ostaju ispred zgrade institucija BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH (OSBiH) i nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Ministarstva odbrane BiH ostaju ispred zgrade institucija BiH gdje već 14. dan traže svoja prava.

Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović i zamjenik ministra odbrane za upravljenje resursima Mirko Okolić, primili su danas predstavnike otpuštenih vojnika OSBiH-a s kojima su razgovarali o implementaciji zaključaka sjednice Vijeća ministara BiH koji se odnose na prava otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH.

Najviši predstavnici Ministarstva odbrane BiH su predstavnike otpuštenih vojnika OSBiH-a upoznali o koordinirajućoj ulozi tog ministarstva na aktivnostima izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama, koje će, u saradnji s entitetskim vladama i entitetskim penzionim fondovima pripremiti izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, saopćeno je iz MOBiH.

Jedan od predstavnika penzioniranih vojnika Šemsudin Pojata je kazao Feni da su dobili uvjeravanja da će se, u suštini, raditi samo na usaglašavanju i izjednačavanju visine penzije na entitetskim nivoima srodnih kategorija.

"Ni oni nisu načisto kako bi u konačnici trebalo da izgleda to rješenje", kazao je Pojata, dodajući da je bitno da to bude "prihvatljivo rješenje za sve nas".

Prema njegovim riječima, grupa bivših pripadnika OSBiH ostaje idalje ispred zgrade institucija BiH jer, u konačnici, ne znaju šta će biti ponuđeno u prijedlogu izmjena i dopuna zakona.

"Mislimo da je krajnje vrijeme da se što hitnije radi na rješenju ove situacije kako bi i mi zadovoljni mogli otići kući“" kazao je Pojata.