Potvrđeno za Klix.ba
281

Bivši premijer TK Denijal Tulumovć izabran za v.d. direktora Kliničkog centra u Tuzli

A. K.
Denijal Tulumović je bivši premijer Tuzlanskog kantona (Foto: A. K./Klix.ba)
Denijal Tulumović je bivši premijer Tuzlanskog kantona (Foto: A. K./Klix.ba)
Denijal Tulumović imenovan je za novog vršioca dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba.
Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, imenovanju Tulumovića, prethodilo je razrješenje dužnosti Alena Kamerića iz PDA, sa funkcije generalnog direktora tuzlanskog UKC-a.

Razlog ovakvog poteza Upravnog odbora UKC-a Tuzla leži u nalazu Federalne inspekcije, koja je ranije potvrdila da Kamerić ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije.

Nadalje, također na prijedlog Upravnog odbora UKC-a Tuzla imenovan je novi vršilac dužnosti direktora, odnosno Denijal Tulumović, koji je kadar SDA i bivši premijer Tuzlanskog kantona.

Saglasnost za imenovanje Tulumovića dalo je Ministarstvo zdravstva Federacije BiH, što je za Klix.ba potvrdio premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je nedavno, nakon 12 godina, konačno ušla u upravljačku strukturu UKC-a. Time je ispoštovan Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH, donesen davne 2010. godine, a omogućena je i primjena statuta UKC-a Tuzla.

Naime, tri godine nakon donošenja navedenog zakona, usvojen je i Statut tuzlanskog UKC-a, a po kojem, kako nam je pojasnio Halilagić, saglasnost na imenovanje direktora te zdravstve ustanove daje Federalno ministarstvo zdravstva.

S druge strane, u okviru kadroviranja, za vršiteljicu dužnosti pomoćnika direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla imenovana je Lejla Osmančević, dok je Šefik Hasukić pomoćnik direktora za nastavu i naučno-istraživački rad.