Uhapšen u Sloveniji
24

Bivši policijski komesar Ramo Brkić danas će biti izručen BiH

D. Be.
Bivši komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić danas će iz Slovenije biti izručen Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Klix.ba u Ministarstvu pravde BiH.
Brkić je prije dvije sedmice uhapšen na graničnom prijelazu Gruškovje u Sloveniji nakon što je tri godine bio u bjekstvu.

Iako je procedura ekstradicije mogla trajati i do pola godine, slovensko pravosuđe je bilo ažurno i ubrzalo proces izručenja Rame Brkića.

"Ministarstvo pravde BiH obaviješteno je od Ministarstva pravosuđa Republike Slovenije da je dopušteno izručenje potraživanog Rame Brkića Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH - Odsjeka NCB Interpola Sarajevo i Granične policije BiH, a u skladu sa zakonom, zatraženo je poduzimanje mjera s ciljem provedbe ekstradicije navedene osobe iz Republike Slovenije u Bosnu i Hercegovinu", rečeno je za Klix.ba iz Ministarstva pravde BiH.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH - Odsjek NCB Interpola Sarajevo dogovara tehničke detalje u vezi s preuzimanjem potraživane osobe, a ovlašteni službenici Granične policije BiH preuzimaju i dovode potraživanu osobu u BiH.

Nakon što ekstradicija potraživanog bude završena, Ministarstvo pravde BiH o tome će izvijestiti Odsjek NCB Interpola Sarajevo.

Posljednja informacija koju su bh. policijske agencije imale jeste da je 27. februara 2016. godine oko 5 sati ujutro Brkić prešao granični prijelaz Izačić, stigao u Zagreb i avionom odletio na nepoznatu destinaciju. Do trenutka hapšenja niko nije znao gdje se Brkić krije, čak ni Interpol koji je raspisao crvenu potjernicu.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u novembru 2015. godine pravomoćno osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi s neovlaštenim prometom droge te zloupotrebom položaja. Čekao je služenje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu gdje je trebao doći 9. marta 2016. godine, ali je pobjegao.