Nakon 29 godina
171

Bivši logoraši na mjestu zloglasnog logora HVO-a u Gabeli: Teško je torture riječima opisati

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nakon 29. godina od zatvaranja bivšeg logora HVO-a Gabela kod Čapljine, gdje se danas nalazi kasarna OS BiH, bivši logoraši su po prvi put posjetili mjesto svoga stradanja. Uz bolna sjećanja odali su počast svim logorašima koji su stradali tokom zadnjeg rata u BiH.

Evocirali su bolna sjećanja koja im i danas, nakon 29 godina izazivaju nelagodu koju, kako kažu, nikakve riječi ne mogu opisati.

Kemal Balavac je od 30. juna do 20. oktobra 1993. godine pretrpio teški teror u logoru Gabela i kaže da mu je teško danas evocirati sjećanja na te trenutke.

"Bilo je svašta, toliko naporno. Svaki dan čupanje drače i tave, a na kraju prebijanje", s gorčinom govori Balavac.

Stegnutog glasa kaže da se teško nakon toliko godina pojaviti na mjestu stradanja mnogih ljudi.

Ibrahim Mahmutović nam kaže da mu dolazak na ovo mjesto budi sjećanja na najteže trenutke života.

"Prisjećam se najlošijih trenutaka, ovih koji su ubijeni kad se sjetim, to je teško opisati", kaže Mahmutović.

Ističe da su svi nečija djeca, a mnogi i roditelji, te da svi koji su preživjeli i danas imaju teške traume.

Amer Đulić koji je kao maloljetnik proživio torture četiri logora HVO-a od kojih je jedan i Gabela, podsjeća da je taj logor uzeo 11 ljudskih života i da se to ne smije zaboraviti kako se zlo ne bi nikada ponovilo.

"Kroz logor Gabela je od 30. juna do 22. decembra 1993. prošlo preko 2.000 zatvorenika Bošnjaka, koji su iscrpljivani. Rade emocije, a naša obaveza je da se sjećamo tog perioda i da pričamo o tome da se ne zaboravi, jer sve što ne obilježavamo je kao da se nije dogodilo. Zbog toga se nadam da će ovaj datum biti obavezan dan sjećanja i obilježavanja ovih stradanja, naročito logora HVO-a, u to vrijeme tzv. Herceg-Bosne“, kazao je Đulić.

Zbog toga su uz evociranje sjećanja na teške torture čitali ulomke iz knjige koja će ostati trajno sjećanje na vremena i događaje koji se u ljudskoj civilizaciji ne smiju dogoditi nikada nikome.