Lokalna politika
168

Bivši logoraš pitao Duratovića za koga da glasa u Prijedoru, on mu poručio za SNSD-ovog kandidata

D. Be.
Predsjedavajući Skupštine Prijedora Mirsad Duratović (Demokratska fronta) pružio je prešutnu podršku kandidatu SNSD-a Slobodanu Javoru za gradonačelnika tog grada, a sve kako bi izgubio kandidat DNS-a, kojeg su podržali SDS i PDP.
Duratović je pokušao objasniti zašto nije pružio podršku kandidatu opozicije riječima da su dosadašnji DNS-ovi gradonačelnici godinama opstruirali izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora te niz drugih razloga.

Za Klix.ba je kazao da je DNS najveće zlo koje se dogodilo Prijedoru i "da bi pristao na dogovor i sa crnim đavolom, jer je i od crnog đavola gori samo DNS".

Kaže da ne želi miješati lokalnu i državnu politiku i da svi imaju jasne stavove o tome te da se vrh DF-a nije miješao u lokalnu politiku u Prijedoru. S druge strane, kaže, lokalna SDA je javno agitovala za kandidata DNS-a.

No, u trenutku dok vlast u RS-u na čelu sa SNSD-om uporno radi na razbijanju Bosne i Hercegovine, negira genocid u Srebrenici i blokira funkcionisanje državnih institucija zbog Zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, DF-ov funkcioner je čak i predlagao biračima da na listi zaokruže broj 3 - Slobodana Javora iz SNSD-a.

Kao dokaz tome Klix.ba je u posjedu komunikacije na Facebook Messengeru, u kojoj bivši logoraš iz Prijedora, koji živi u Engleskoj, pita Duratovića "koga da podrži, jer nema dobrih opcija", a on odgovara: "Broj 3".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Duratović kaže da je u nastavku poruke obrazložio razloge zašto treba zaobići kandidata DNS-a, ali da ne želi dalje polemizirati već se posvetiti poslu u Prijedoru kako bi građani živjeli bolje, a posebno povratnici, koji najbolje znaju kako žive.

No, iako za takav potez ima svoje razloge, koji leže u prijedorskom DNS-u, treba uzeti u obzir i ono što radi SNSD u cijeloj državi pa biti objektivan i reći da je predstavnik Bošnjaka u Prijedoru imao opciju da, naprimjer, ne predlaže biračima ni kandidata SNSD-a, s obzirom na to da se za gradonačelnika kandidovalo 14 osoba.

Duratović je jučer naveo da nije javno podržao SNSD, ali da jeste javno rekao da se ne glasa za DNS.

"Jedini moj javni poziv je bio da se ne glasa za DNS zbog navedenih razloga. Na listi je bilo još 13 kandidata i svako je mogao birati ili ne birati između drugih kandidata", rekao je.

Kandidat opozicije Goran Predojević, zajedno sa strankama koje su ga podržavale je u naseljima s većinski bošnjačkim stanovništvom govorio da ne treba glasati za kandidata SNSD-a, jer Dodik negira genocid i ruši državu. Prema podacima CIK-a Predojević je u pet biračkih mjesta u Kozarcu odnio pobjedu, iako je na izbore u tim mjestima izašlo samo 10 posto upisanih birača.