Akcija "Bosna"
25

Bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH Esed Džananović pušten iz pritvora

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH Esed Džananović, koji je optužen za nelegalno zapošljavanje osoba u javnim preduzećima, pušten je iz pritvora.

Iz Općinskog suda u Sarajevu potvrđeno nam je da je donesena odluka da Džananović, koji je uhapšen u predmetu "Bosna", bude pušten iz pritvora.

Ustavni sud BiH usvojio je ove sedmice apelaciju koju su prije mjesec dana predali advokati Eseda Džananovića, a kojom je utvrđeno kršenje njegovih ustavnih prava.

Podsjećamo, akcija "Bosna" izvedena je 26. i 27. augusta ove godine, nakon čega je uhapšenima određen jednomjesečni pritvor. Nakon isteka 26. septembra on je produžen na dva mjeseca, odnosno do 26. novembra.

Dva dana prije isteka pritvora, odlukom Općinskog suda u Sarajevu, oni su pušteni na slobodu.

Uhapšene osobe se tereti da su počinile krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela primanja dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem. Sumnjiči ih se da su organizirali grupu te koristeći svoj utjecaj zapošljavali osobe u javna preduzeća i zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji Bosne i Hercegovine tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Amira Zukića, generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), i njegovog vozača Seida Fazlagića, potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, izvršnog direktora Elektroprivrede BiH Eseda Džananovića te Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake i Ramiza Karavdića.