{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Bivši direktor Policije RS štrajkuje glađu

S
30.8.2010. u 11:27
0
52
Bivši direktor Policije RS štrajkuje glađu
0
Bivši direktor Policije Republike Srpske Dragomir Andan danas je započeo štrajk glađu ispred prostorija OHR-a u Banjoj Luci, tražeći da još jednom budu sagledane okolnosti pod kojim ga je OHR prije više od tri godine smijenio i oduzeo mu lične dokumente.
Dragomir Andan (Foto: Fotoservis)
Dragomir Andan (Foto: Fotoservis)

"Tadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smijenio me 10. jula 2007. godine sa obrazloženjem da sam dio mreže podrške nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, te da sam zastrašivao novinare i građane koji su htjeli da je razotkriju", rekao je Andan Srni.

On je naveo da u pismu koju je dobio od visokog predstavnika stoji obrazloženje da mu se zbranjuje rad u svim organima državne uprave, da mu se oduzimaju lične dokumente - lična karta i pasoš, i zabranjuje prelazak granice.

"Ova mjera mi je izrečena poslije izručenja 11 lica Haškim tribunalu, od kojih je pet samostalno izručio MUP RS, a šest u saradnji sa srpskom BIA-om", napomenuo je Andan.

Prema njegovim riječima, u ovom trogodišnjem periodu 14 puta se obraćao visokim predstavnicima da još jednom sagledaju sve relevantne činjenice zbog kojih je smijenjen i da ovu odluku stave van snage.

Dragomir Andan (Foto: Fotoservis)
Dragomir Andan (Foto: Fotoservis)

"Od 14 upućenih pisama visokom predstavniku dobio sam tri odgovara u kojima stoji da se nisu steklu uslovi za pomilovanje", kaže Andan.

On je dodao da mu je oduzimanjem ličnih dokumenta uskraćena mogućnost da se priključi porodici koja živi u Beogradu od 1993. godine

"Živim u Banjoj Luci sam kao podstanar bez mogućnost prelaska granice i bez ikakvih sredstava. Štrajkovat ću glađu dok visoki predstavnik ne nađe za shodno da sa mnom razgovara i da još jednom sagled okolnosti moje smjene i oduzimanja ličnih dokumenta", istakao je Andan.

On je napomenuo da posjeduje lična dokumenta izdata u Srbiji i da je odavno mogao tamo da ode, ali da to ne želi dok ne ostvari svoja ljudska prava u BiH.

Ispred prostorija OHR u Banjoj Luci, gdje Andan štrajkuje glađu, nalazi se transparent na kojem piše: "Hoću da živim kao svi normalni ljudi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: