Rigorozne mjere
93

Bivši direktor cazinske škole: Posao će izgubiti puno više ljudi, ne samo 229 učitelja

Klix.ba
Direktor Osnovne škole Cazin I Zlatko Sabljaković
Direktor Osnovne škole Cazin I Zlatko Sabljaković
Direktor Osnovne škole "Cazin I" u Cazinu Zlatko Sabljaković podnio je ostavku zbog informacije Komisije pri Ministarstvu obrazovanja Vlade USK, a koja nalaže zatvaranje 39 osnovnih škola i otpuštanje 229 učitelja i nastavnika. U razgovoru za Klix.ba Sabljaković tvrdi da je mjera rigorozna i da je riječ o posljedicama većeg problema.
On ističe da su predložene mjere mogle biti puno blaže te dodaje kako ne može da shvati kako standardi koji su ranije primjenjivani ove godine ne mogu biti primijenjeni.

"Suočeni smo sa vrlo radikalnim stavom Vlade koji je prenesen na naše resorno ministarstvo kojim traže rigoroznu primjenu pegagoških standarda koja čak i nadilazi te standarde. Samo u jednoj školi bit će obuhvaćeno 20 nastavnika koji će ostati bez posla", rekao je Sabljaković.

Sada već bivši direktor tvrdi da je bio upoznat sa stavom Komisije odnosno prijedlogom za smanjenje broja uposlenih, te naglašava kako je stav ministarstva bio još rigorozniji.

"Mislim da je ovaj broj ublažen (229 učitelja, op.a.) i da se odnosi na one koji će u cjelosti ostati bez norme, a dosta je veći broj kada se uključe oni koji će djelomično ostati bez norme te pomoćno tehničko osoblje", kaže naš sagovornik.

On zaključuje kako ne vidi svrhu postojanja vlade koja neće voditi računa o interesu svojih direktnih korisnika. Također, skreće pažnju na vrlo važan problem, a zbog kojeg se sve ovo i dešava.

"Ovdje ispada da se sav teret krize u zemlji koji se manifestira odlaskom ljudi u inostranstvo lomi preko leđa prosvjetnih radnika. Otišli su nam ljudi, njihova djeca i sad za njima treba da pošaljemo nastavnike?", pita se Sabljaković.

On je za naš portal potvrdio i da će 24. juna biti održan protest upozorenja prosvjetnih radnika zbog kontroverzne mogućnosti da 229 učitelja i nastavnika, te još neodređen broj pomoćnog osoblja, tehničara i čistačica ostane bez posla.