Pogled izvana
52

Bivši čelnici OHR-a smatraju da je aktuelni izbor članova Predsjedništva BiH dobar

Piše: R. D.
Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt (Foto: EPA-EFE)
Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt (Foto: EPA-EFE)
Ono što je za neke majorizacija i preglasavanje, za druge može biti pozitivan sistem koji ima svoje prednosti u zemlji brojnih drugih i drugačijih. U jučerašnjem pismu trojice bivših visokih predstavnika Federici Mogherini skoro je nezapaženo prošla pozitivna ocijena za važeći, toliko puta osporavani, način izbora članova Predsjedništva BiH.

Način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine dominantna je politička tema posljednjih godina u našoj zemlji, a svoju kulminaciju doživio je ove godine kandidaturom Željka Komšića i njegovom kasnijom pobjedom nad Draganom Čovićem.

HDZ BiH, kao i Hrvatski narodni sabor, većinu svog političkog djelovanja temelje upravo na borbi za "legitimno predstavljanje", izmjene Izbornog zakona i minimiziranje mogućnosti da član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda bude izabran i glasovima drugog naroda.

Bez obzira na to što je takav politički diskurs postao dominantan kod nas, a mnoge stranke iz tzv. probosanskog spektra počele prilagođavati svoje stavove i spremati se za ustupke HDZ-u koji u prvi plan dogovora o formiranju vlasti ističe upravo legitimno predstavljanje i izmjene Izbornog zakona, jučerašnje pismo tri bivša visoka predstavnika Federici Mogherini baca drugačije poglede na cijeli proces.

U otvorenom pismu, u kojem Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt, upozoravaju visoku predstavnicu Evropske unije za vanjsku politiku, ali i ministre vanjskih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH, način izbora članova Predsjedništva BiH se ne ocijenjuje kao manjkav, već se kaže da je on '"rijedak mehanizam za unakrsno glasanje koji ima za cilj poticanje umjerenosti nad platformama podjela".

Doktor socioloških nauka i ugledni profesor Slavo Kukić smatra kako je to očekivano, jer trojica bivših visokih predstavnika dolaze iz društava u kojima je čovjek pretpostavljen svakoj podjeli koja počiva na krvnim zrncima, etniji ili konfesiji.

"Oni dolaze iz društava u kojima su građanska i ljudska prava iznad svih tih drugih mehanizama. Ja se utoliko čudim da nisu u svom pismu otišli korak dalje da istaknu kako i takav izbor koji se prakticira nije dobro rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine, već da njegova promjena treba biti dio ukupnog paketa koji će Bosnu i Hercegovinu učiniti evropskim društvom", smatra Kukić.

Kukić podsjeća da se izbor dvojice članova Predsjedništva odvija samo u dijelu Bosne i Hercegovine i preko njega se onemogućava ostvarivanje i aktivnog i pasivnog biračkog prava dijelu stanovništva izvan toga prostora.

"Očekivao sam da će otići korak dalje i da će u pismu naznačiti da bi se izbor za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine morao odvijati u jednoj izbornoj jedinici i kako bi u njoj svako morao imati pravo i da se kandidira i da ima pravo birati članove kolektivnog šefa države", zaključio je Kukić.