BiH
159

Bivši borci ponovo protestuju u Sarajevu: Vlada FBiH nam još nije vratila oduzeta prava

Klix.ba
Sa prošlih protesta (Foto: Klix.ba)
Sa prošlih protesta (Foto: Klix.ba)
Vojni penzioneri Armije RBiH i HVO-a danas će se okupiti ispred zgrade Vlade FBiH jer su nezadovoljno odnosom vlasti prema njima. Protesti počinju u 12:05 sati kako bi ukazali na to da dosadašnji pregovori nisu dali rezultate i da im je vrijeme za to otkucalo.

Očekuje se nekoliko stotina vojnih penzionera iz svih dijelova Federacije BiH. Za razliku od ranijih protesta, kojih je bilo nekoliko u prošloj godini, ovaj put se ne planiraju vraćati kućama dok se ne riješi situacija.

Problem je nastao kada je ovim penzionerima, koji su otišli u penziju pod jednim uvjetima, smanjen koeficijent na 1,0 čime su im penzije umanjenje od 20 do 70 posto čime su ugrozili egzistenciju njih i njihovih porodica.

Iako je 15. decembra postignut dogovor s Vladom FBIH da će isplatni koeficijent za vojne penzionere biti 1,48 i da će se on početi primjenjivati od 1. januara, do toga nije došlo.

"Vlada Federacije odugovlači sa rješenjem našeg problema tako što uvijek i iznova formira nekakve interresorne grupe a rezultata nema. Vlada sada ponovo traži preispitivanje finansijskih efekata primjene izmjena Zakona o izmjenama i dopunama zakona o povoljnom penzionisanju na budžet i zavod PIO. Zbog ignorisanja naših zahtjeva koordinacija udruženja i saveza vojnih penzionera organizuje proteste ispred sjedištva Vlade FBiH u Sarajevu koji će trajati do ispunjenja zahtjeva", kazali su vojni penzioneri.

Jedini zahtjev na ovim mirnim protestima je da utvrđeni prijedlog izmjena i dopuna zakona o povoljnom penzionisanju branitelja koji je utvrdila interresorna radna grupa, Vlada FBiH odmah uputi u parlamentarnu proceduru.

Bivši borci su još jednom poručili da oni nisu socijalna kategorija, već da su svoje penzije zaradili i da samo traže ono što im je oduzeto, a što im pripada.

Podsjećamo, u maju prošle godine premijer FBiH Fadil Novalić je formirao interresornu grupu koja je načinila izmjene i dopune zakona o vojnom penzionisanju koje su usvojili na vladi, ali se sada traže dodatna objašnjenja.

Zakon o povoljnijem penzionisanju donesen je 2013. godine kojim su "drastično umanjena prava svih penzionisanih branitelja za 20-70 posto". Vojni penzioneri žele da im budu vraćena ranija stečena prava koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine.

Vlada FBiH i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević u tri navrata obećavali su borcima kako će prijedlog biti upućen u parlamentarnu proceduru, što se nije desilo.