Rok do srijede
406

Bivši borci: Neka nam Izetbegovićevi i Čovićevi sateliti omoguće sjednicu ili izlazimo na ulice

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U kampu bivših boraca u Sarajevu danas je održan sastanak na kojem je donesen zaključak da je danas istekao rok od 30 dana do kada je trebala biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se u proceduru uputili prijedlozi o boračkom dodatku i javnoj objavi registra.

Bivši borci su najavili nove proteste širom Federacije BiH ukoliko se do srijede 27. juna ne ispoštuje odluka federalnog parlamenta. Oni tvrde da resorno ministarstvo i Vlada FBiH nisu uputili u proceduru Prijedlog zakona o boračkom dodatku i objavi registra.

Okupljeni u kampu boraca su poručili da ministar Salko Bukvarević nije ispoštovao ono što je od njega tražio federalni parlament. Kažu, iako Bukvarević tvrdi da je ispoštovao sve, borci odbijaju zakon koji im je dostavljen u pismenoj formi.

"Ne slažemo se s njegovim prijedlogom", poručili su bivši borci.

Oni dodaju da su odlučili u institucijama rješavati probleme, ali da ih vlast vraća na ulice.

"Svi borci odbijaju ovaj zakon. To je bila diskusija danas u kampu. Zaključak je da imaju rok do srijede da ispune naše zahtjeve do 12 sati", rekao je bivši borac.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević u petak je kazao za Klix.ba da je u četvrtak Vladi FBiH na usvajanje proslijeđen Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica.

Uprkos tome, borci ističu da Bukvarević nije uradio ono što mu je naloženo.

"Pozivamo Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da narede svojim satelitima da nam omoguće sjednicu Parlamenta da i dalje djelujemo kroz institucije", poručili su bivši borci.