Doboj Jug
14

Bivši borci još uvijek u blokadi drže M-17 u mjestu Karuše, traže dolazak Bukvarevića

Piše: E. M.
Detalj s blokade magistralnog puta M-17 kod Doboja (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s blokade magistralnog puta M-17 kod Doboja (Foto: E. M./Klix.ba)
Više od 200 demobilisanih boraca uz podršku građana još uvijek u blokadi drži magistralni put M-17 u mjestu Karuše kod Doboja. Deblokada će, kako kažu, uslijediti kada im se obrati ministar Salko Bukvarević.

Borci HVO-a, OG-a te borci Tešnja, Maglaja i Doboj-Juga okupili su se danas na magistralnom putu M-17 u mjestu Karuše gdje su blokirali cestu prema Doboju. Na ponovno okupljanje su se odlučili jer nisu htjeli izazivati incidente s policijom.

"Sila nije nikome mila. Mi smo borci, ovu državu smo branili i nećemo da je rušimo. Svi smo u godinama, popustili smo policiji kako ne bi došlo do incidenata i bit ćemo ovdje sve dok ponovo ne dođu, jer smo u godinama i ne želimo probleme", kazao je jedan od boraca.

Dodao je da imaju sve što im je potrebno, ali da im je potrebna veća podrška građana.

"Ili će Vlada Federacije BiH pasti ili će naši zahtjevi biti ispunjeni. Registar nas najviše interesuje, jer s tolikim brojem boraca smo mogli stići do Beča", dodao je borac.

Pojasnili su kako su se najveće bitke vodile u mjestu Karuše kod Doboja te da o tome i danas svjedoče tenkovi koji se nalaze u mjestu Karuše.

Policija za sada osigurava skup te vozila koja putuju ka Doboju usmjerava preko alternativnih pravaca. Borci su puni razumijevanja te bez problema puštaju ljekare koji putuju na posao, vozila saniteta te druge hitne slučajeve.

Istakli su kako će se, ukoliko ih policija otjera, ili uputiti prema Tuzli ili nakratko skloniti do nove blokade puta.