Inicijativa VKBI-a
43

Bivši ambasador Venecuele u UN-u Diego Arria predložen za počasnog građanina Sarajeva

B. R.
VKBI predložio Diega Arriju za počasnog građanina Sarajeva (Foto: EPA-EFE)
VKBI predložio Diega Arriju za počasnog građanina Sarajeva (Foto: EPA-EFE)
Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) je predložilo Diega Arriju za priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva. Arria je od 1991. do 1993. bio stalni predstavnik Venecuele u Ujedinjenim nacijama.

Kako su saopćili iz VKBI-a, ovaj prijedlog u narednim danima bit će upućen u skladu s propisanom procedurom Grada Sarajeva nadležnoj gradskoj komisiji, Gradskom vijeću i gradonačelniku Grada Sarajeva.

Prijedlog je nakon, kako su naveli, usmenih konsultacija podržan od još nekoliko nevladinih organizacija kao i gradskih vijećanika Grada Sarajevo.

Podsjetili su da je ambasador Diego Arria iz Venecuele bio stalni predstavnik svoje države pri Ujedinjenim nacijama u periodu od 1991. do 1993. godine, a predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a tokom marta 1992. godine.

Ambasador Arria, koji je bio inicijator i šef delegacije Vijeća sigurnosti UN koja je u aprilu 1993. godine posjetila Sarajevo i Srebrenicu, u svojoj knjizi je opisao da se u toj enklavi odvijao "usporeni snimak genocida", prvog poslije Drugog svjetskog rata na tlu Evrope.

Arria je tih tragičnih 90-tih, kako su istakli, bio ljepše lice i savjest političkog svijeta, opozicija velikim silama čije je lidere bez ustezanja prozivao zbog kašnjenja intervencije u Srebrenici.

Kako su naglasili, zbog svoje predanosti i naprosto poštenih, ljudskih stavova, postao je planetarno poznat tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Poslije genocida u Srebrenici Arria je otvoreno i emotivno govorio o igrama velikih sila oko Srebrenice.

"Upozorio sam Vijeće sigurnosti UN-a da se jedna velika tragedija sprema pred očima UNPROFOR-a i velikih zemalja koje su znale u potpunosti moguća pogubna predviđanja ljudi koji su se nalazili u enklavi. Taj događaj je jedan od najtežih u mom životu i zato želim da pričam svijetu o tome, da svi znaju pravu istinu", kazao je Arria za agenciju Anadolija sjećajući se svoje posjete Srebrenici.

Na pitanje ko je najodgovorniji za sudbinu Srebrenice, Arria, netipično za diplomate, bez ustezanja odgovorio.

"Prije svega za genocid u Srebrenici su najodgovorniji Vijeće sigurnosti UN-a, Velika Britanija, Francuska i Rusija koje su uradile sve kako bi zaštitili srpsku stranu koja je kontrolirala događaje u tom gradu. Nema sumnje da je generalni sekreteraijat UN-a odobrio takav stav. Svi su dobro znali šta se dešava na terenu i izabrali su da slijede put dodjeljivanja humanitarne pomoći, a ne zaštite Bosne i Hercegovine, jedne zemlje članice koja je tek postala dio UN-a kao nezavisna zemlja. I sve se u Srebrenici desilo samo nekoliko mjeseci nakon što je prihvaćena podjela Bosne i Hercegovine po etničkim i vjerskim linijama. Tako je stvoren pravi apartheid u srcu Evrope", konstatirao je on.

Odluku da Arria bude predložen za Počasnog građanina Sarajeva donijeli su upravni organi VKBI-a na čelu sa predsjednikom Vijeća prof.dr. Nedžadom Mulabegovićem, generalnim sekretarom mr.sci Emirom Zlatarom, Upravnim odborom u sastavu: prof.dr. Hasnija Tuna Muratagić, predsjednica Upravnog odbora, prof.dr. Hilmo Neimarlija, zamjenik predsjednice, te članovi: prof.dr. Elmir Sadiković, prof.dr. Lada Sadiković, prof.dr. Smail Čekić, mr.sci Edhem Bičakčić, prof. Fadila Memišević, prof.dr. Muriz Spahić, prof.dr. Enes Pelidija, akademik prof.dr. Faris Gavrankapetanović, prof.dr. Elbisa Ustamujić, predsjednica Regionalnog odbora VKBI Hercegovine mr.sci. Suad Mahmutović, predsjednik RO Bosanske krajine (Bihać), mr.sci. Sejfudin Hodžić, predsjednik RO Srednje podrinje (Zvornik) i predsjednik Nadzornog odbora prof.dr. Džemal Najetović, predsjednik Suda časti mr.sci Avdo Hebib, prof.dr. Kasim Trnka, predsjedavajući Savjeta za ustavno-pravna i politička pitanja prof.dr. Dževad Jahić, predsjedavajući Savjeta za bosanski jezik i književnost, prof.dr. Mediha Filipović, predsjedavajuća Savjeta za zdravstvo profesorica Mevlida Serdarević, predsjedavajuća Savjeta za historiju i promociju očuvanja kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, saopćili su iz VKBI-a.