Do tri mjeseca
18

Bivšem borcu A RBiH Huseinu Mujanoviću određen pritvor na osnovu jedne bilješke i izjave svjedoka

Piše: M. N.
Viši sud u Beogradu
Viši sud u Beogradu
Viši sud u Beogradu donio je rješenje po kojem se bivšem borcu Armije RBiH Huseinu Mujanoviću određuje pritvor koji može trajati najduže tri mjeseca. Odluka o postojanju razloga za produženje pritvora revidirat će se svakih 30 dana.

Kako nam je rekao savjetnik u Ambasadi BiH u Beogradu Miroslav Kojić, jutros je bio u zvaničnoj posjeti istražnom sudiji koji je zaprimio predmet, te mu je rečeno da će bh. državljanin ostati u pritvoru na osnovu člana 211. ZKP-a, stav 1, tačka 1, a kao glavni razlog za određivanje pritvora navedeno je da postoji opasnost od bjekstva jer je Mujanović ujedno i državljanin Crne Gore..

Tužilaštvo Srbije je donijelo naredbu o provođenju istrage 1. augusta ove godine. Na teret mu se stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Hadžićima i Sokolović Koloniji u periodu 1992-1994 (član 142 KZ-a SRJ).

"Kao razlozi navode se jedna službena bilješka i zapisnik o saslušanju trojice svjedoka koji su dati 1994. i 1996. godine, kao i fotokopija odluke o razrješenju otpravnika zatvora Huseina Mujanovića iz 1992. godine", kazao nam je Kojić.

Kako saznajemo, Mujanović je odbio advokata po službenoj dužnosti i angažovao svog, te je zatražio ljekarski pregled. Njegovoj porodici će biti dozvoljene tri posjete mjesečno.

Očekuje se da će Bosna i Hercegovina zatražiti izručenje, ali to je sada na ministarstvima pravosuđa dvije zemlje da se dogovore.