Selmo Cikotić o odluci NATO-a
0

"Bitno je da se razumiju napori koje BiH čini"

SRNA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je da nije iznenađen današnjom odlukom NATO-a da BiH ne bude ponuđen pristup u Akcioni plan za članstvo (MAP) i dodao da je u svakom slučaju pokazana spremnost da se razumiju napori koji se čine u BiH i ohrabri njen dalji napredak.

"Ovo je već stepenica do samog prijema tako da će ovo poslužiti i državnom vrhu kao dodatni motiv da u što kraćem roku napravi izvjesne promjene kako s ciljem poboljšanja uslova života u BiH tako i radi ispunjavanja uslova za NATO", rekao je Srni Cikotić.

On je naveo da je NATO ipak ostao pri stavu da se u Alijansu prima "zemlja u cjelosti a ne samo njene odbrambene strukture".

Cikotić nije htio da komentariše da li će BiH do narednog sastanka NATO-a ispuniti sve potrebne uslove za ulazak u MAP, jer "ne zna šta Alijansa konkretno ima u vidu kada traži napredak u sferi organizacije države i sposobnosti odlučivanja".

"U svakom slučaju traži se efikasnija državna organizacija i sposobnost državnih organa da donose teške odluke, te provode reforme", istakao je Cikotić.

Ministri inostranih poslova NATO-a donijeli su danas odluku da Crnoj Gori ponude plan o načinu pristupa Alijansi, ali su se saglasili da je previše rano da istu ponudu iznesu i BiH, rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

"Danas je Crnoj Gori odobren zahtjev da pristupi Akcionom planu za članstvo (MAP) i jasna poruka upućena je BiH da će pristupiti MAP-u kada postigne neophodan napredak u sprovođenju reformi. Saveznici su jedinstveni u stavu da BiH mora i da će pronaći svoje mjesto u NATO-u. To nije pitanje ako i da li će, već kada", rekao je Rasmusen.

On je istakao "da je isto tako istina i da BiH mora još toga da učini da bi postigla neophodan napredak u provođenju reformi".