Konačan obračun
300

Bitka za 2022. je počela, sprema se gužva u liniji za bošnjačkog člana Predsjedništva

S. H.
Foto: Shuttertsock
Foto: Shuttertsock
Čim su odzvonili rezultati lokalnih izbora prije nepuna dva mjeseca i pobjednicima i gubitnicima upalili su se svjetionici općih izbora 2022. godine. SDA, SNSD i neki drugi tu traže šansu za povratak onoga što su izgubili, a oni koji su zadovoljni uspjehom u novembru 2020. šansu da u potpunosti zavladaju.

A prave bitke i jednima i drugima tek predstoje. Međutim, dosadašnje ponašanje i poruke političkih lidera ukazuju na to da bi izbori 2022. mogli biti višestruko zanimljivi.

U SDA su svjesni da su izbori 2022. za njih ključni. Već je izvjesno da u borbi za Predsjedništvo SDA neće kandidirati Šefika Džaferovića, a i on je nedavno poručio da nema tu ambiciju i da u Predsjedništvu treba sjediti čelnik stranke. Tako je gotovo izvjesno da će Bakir Izetbegović pokušati doći do svog trećeg mandata u toj instituciji.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Ipak, konkurencija za tu funkciju bi mogla biti itekako zanimljiva. Naravno, sve zavisi od daljnjeg političkog angažmana Denisa Zvizdića. Hoće li ostati principijelan i istrajati u reformama u SDA ili će i on napustiti stranku.

Ukoliko ostane u SDA, to će značiti određene kompromise s Izetbegovićem, ali i činjenicu da izgledno neće moći biti kandidat za Predsjedništvo BiH. A Zvizdić itekako ima takve ambicije.

Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Ukoliko izađe iz stranke, kao opcija se spominje da on bude kandidat stranaka Četvorke za Predsjedništvo. Naravno, najviše se tu misli na Narod i pravdu, pa je u tom kontekstu zanimljiva reakcija Elmedina Konakovića da cijeni Zvizdićev rad.

Ipak, to je isuviše kompleksno pitanje i zavisi od odnosa unutar Četvorke. Može se očekivati da SDP neće tako jednostavno pristati na takvu opciju, s obzirom na to da će željeti svog kandidata, a Denis Bećirović se opet nameće kao opcija s obzirom na pristojan i nezanemariv rezultat na izborima 2018.

Denis Bećirović
Denis Bećirović

Ambicije i jednih i drugih i trećih definitivno postoje, što je svojevrsna najava prilične gužve u redu za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

Godina pred nama dat će odgovor na mnoga pitanja, a već sada se pripremaju startne pozicije za djelovanje. Ne treba isključiti ni opciju da Fahrudin Radončić još jednom pokuša ući u tu utrku.

Izbori 2022. bit će mjerna jedinica da li je Četvorka u Sarajevu, kao najkrupniji blok stranaka koje zajedno djeluju, postavljena na zdravim temeljima, pokazat će gdje su stranke poput SBB-a i DF-a, a dat će i pravu sliku stvari u SDA.

SDA do tada mora proći možda i neke bolne reforme, riješiti slučajeve "Zvizdić", "Efendić" i pored toga strahovati u kojem smjeru će ići suđenje u predmetu "Respiratori" gdje ih zanima pozicija Fadila Novalića.

Uz sve to, usput će morati rješavati pitanje Izbornog zakona s HDZ-om, a sa SNSD-om sve tekuće probleme.

Rezultati izbora 2022. bit će najbolji svjetionik političke budućnosti u ovoj zemlji.