BiH
1

Biskupi: Nema ozdravljenja društva bez ozdravljenja čovjeka

Anadolija
Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su od 5. do 7. novembra 2012. godine u Sarajevu svoje 56. redovno zasjedanje pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice, izvještava novinar agencije Anadolija.

Biskupi su naglasili da "nema ozdravljenja bosanskohercegovačkog društva bez ozdravljenja čovjeka".

"U tome i svi članovi Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini trebaju vidjeti izazov za svoje poslanje utemeljeno na čvrstoj vjeri da Bog vodi povijest svakog čovjeka i cijelog čovječanstva. Pozivaju sve katolike u BiH da vole svoj dom, zavičaj i svoju domovinu. Svjesni brojnih poteškoća i neriješenog stanja na raznim razinama društva, potiču članove svojih biskupijskih zajednica da se, produbljujući i osnažujući življenu vjeru, ne boje izazova te da se, javnim svjedočenjem vlastite vjere, još odlučnije uključuju u sve sfere ovog društva i istinski budu „sol zemlje i svjetlo svijeta“ u ovom vremenu i na ovim prostorima", saopćeno je iz Biskupske konferencije BiH.

Biskupi su saslušali izvješće biskupa Komarice s plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održanog u St. Gallenu (Švicarska) od 27. do 30. septembra 2012. tokom kojeg se raspravljalo o aktualnim izazovima za Crkvu i o njezinom poslanju na europskom kontinentu.

Zahvalni su, kako je istaknuto, da je tokom zasjedanja data mogućnost i za predstavljanje situacije Katoličke Crkve u BiH kao i za iskazanu potporu da i katolici sa svima drugima jednako uživaju sva ljudska prava i slobode u ovoj zemlji.