BiH
0

Biskupi: BiH se treba urediti na temelju pravde i demokratije

FENA
Biskupi Biskupske konferencije BiH pozivaju predstavnike međunarodne zajednice i legitimne predstavnike domaće vlasti u BiH da se odvaže na uređenje ove zemlje na temelju načela pravde i demokratije.
Foto: FF PIXMOS/Klix.ba
Foto: FF PIXMOS/Klix.ba

"Daytonsko, nepravedno i neodrživo političko teritorijalno rješenje gura ovu zemlju u sve dublju krizu i nužna je njegova promjena", saopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon dvodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Mostaru.

Biskupi smatraju da, ukoliko se želi donijeti poboljšanje u BiH, treba osigurati isti teritorijalno-politički status za sva tri konstitutivna naroda i poštivanje ljudskih i građanskih prava svim stanovnicima ove zemlje na svakom njezinom dijelu.

"Sve ono što ima jedan, moraju imati sva tri naroda u ovoj zemlji, bilo da se radi o pravima, odgovornostima, institucijama, zakonima pa čak i teritorijalno-politički", kazao je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić.

Na konferenciji za novinare biskup banjolučki, mons. dr. Franjo Komarica upozorio je na sve veći odlazak Hrvata iz BiH, čime, kako je kazao, nestaje jedan od konstitutivnih naroda ove zemlje.

Prema njegovim riječima, na području banjolučke biskupije danas živi samo 5 posto od ukupnog broja katolika iz 1991. godine.

Foto: FF PIXMOS/Klix.ba
Foto: FF PIXMOS/Klix.ba

"Danas nema jednog konstitutivnog naroda u pola zemlje, a za to su krive sve garniture domaćih i međunarodnih političkih dužnosnika. Mi smo protektorat. Pod upravom smo i kapom međunarodne zajednice i međunarodne politike koja je pokazala svoje, nažalost, nedovoljno humano lice na našem području. Ovdje se ciljano drži kontrolirani kaos", kazao je biskup Komarica.

"U ime kojih se to evropskih načela ovdje cementira nepravda i zašto smo mi, kao što su mi rekli međunarodni predstavnici, štala za europske konje. To je Bosna i Hercegovina", kazao je biskup Komarica, naglasivši kako se to više ne smije dozvoliti te kako je vrijeme da se i u BiH primjenjuju isti parametri koji vrijede u svim drugim europskim zemljama.

Dvodnevnim zasjedanjem Biskupske konferencije u BiH predsjedavao je biskup banjolučki Komarica, a u radu su sudjelovati svi članovi Biskupske konferencije BiH kao i delegati Hrvatske biskupske konferencije (mons. Nikola Kekić, biskup križevački), Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (mons. Ivan Penzeš, biskup subotički) i Albanske biskupske konferencije.

Tokom zasjedanja s biskupima se susreo i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto.

Foto: FF PIXMOS/Klix.ba
Foto: FF PIXMOS/Klix.ba

Tokom radnog dijela zasjedanja biskupi su, između ostalog, saslušali izvješća o radu svih vijeća i komisija Biskupske konferencije tokom 2013. godine, a upoznati su i s radom Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u BiH kao i s djelovanjem Tajništva i Katoličke tiskovne agencije BK BiH. Razmotreno je i aktualno stanje u BiH.

U sklopu održavanja Biskupske konferencije, sinoć je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru predstavljen dokument "Politika po mjeri čovjeka - moralne vrijednosti i načela kao temelj političkog djelovanja socijalnom nauku Katoličke crkve".